Фестивални премиери на 5 нови български филми

08.09.2020 г.
Фестивални премиери на 5 нови български филмиВ есенното издание на София Филм Фест прожекциите са планирани в кино Люмиер Лидл от 5 до 9 октомври 2020 г. Публиката в София ще се срещне за първи път с пет нови български игрални филми.

Иван Юруков представя режисьорския си кинодебют "До последния каприз" на 5 октомври от 19:30 ч.
За да създаде сценария за филма си, Иван Юруков се вдъхновява от книга за живота на Паганини. Филмът разкрива две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. Този филм-откровение е история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел: да изсвири съвършено "Капризите" на Паганини за себе си, не за публиката. Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги.

Любопитен факт е, че частите от "24 каприза" на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който участва във филма като актьор.
В главната роля е писателят и режисьор Георги Тенев. Участват още Стоян Младенов и младите таланти Марти Тодоров и Пепи Тодоров. Голяма част от проекта Иван Юруков реализира със собствени средства и с хонорара си от тв шоуто "Като две капки вода".

"Дани. Легенда. Бог" e пълнометражният дебют на независимия продуцент, режисьор и сценарист Явор Петков - премиерата на филма е предвидена за 6 октомври от 19:30 часа.
Главната роля във филма е поверена на Димо Алексиев, който влиза в образа на Дани - бизнесмен и общински съветник, съгласил се да участва в епизод от английска документална поредица за пране на пари. Актьорът изгражда образа на безцеремонен, безкомпромисен и недосегаем представител на икономическия и политическия елит.

Неочаквани и срамни провали на два фронта мотивират Дани да даде всичко от себе си, за да докаже на света защо е "Дани. Легенда. Бог."

На 7 октомври е премиерата на още един дебют - "Шибил" на режисьора и сценарист Никола Бозаджиев.
Пресъздадена е една легендарна любовна история, описана в едноименния разказ на майстора на българското слово Йордан Йовков. През втората половина на XIX век приближава краят на Османската империя. За главата на легендарния разбойник Шибил е обявена награда. Хитрият търговец Велико Кехая измисля нечувана примамка за Шибил - собствената си дъщеря Рада. Шибил и Рада се вричат един на друг, като според разказвача на тази история смъртта е само праг, а любовта е вечност...

Най-новият филм на Иван Черкелов "Не влизай в пререкания с персонала на банята" ще бъде представен за първи път на голям екран в София, в кино Люмиер Лидл на 8 октомври с начален час 19:30.
Това е филм за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години, усетили истинската си същност като човешки същества. Това е филм и за неясните сенки на миналото; за самотата, неразбирането и любовта; за красивите чудеса на ежедневието и за националната светиня Васил Левски, присъстващ в съзнанието на хората като гранитен паметник.

Основните роли са поверени на Александър Трифонов, Силва Милковска и Иван Динев. Иван Черкелов сам пише сценария, както и за всички останали филми, които е създал. В сюжета на новата му творба са вплетени и негови лични спомени.

Режисьорът отново работи с един от най-изявените оператори в българското кино - Рали Ралчев. Две трети от финансирането е осигурено от НФЦ, останалата част от бюджета на продукцията е осигурена от продуцента Атанас Маринов, продуцирал телевизионни предавания, както и игралните филми "Пазачът на мъртвите" (2006), "Код червено" (2013) и "Омбре" (2014).

Силвия Петкова и Юлиан Вергов са в главните роли в режисьорския дебют на Бо Калинов "Пепел върху слънцето", чиято премиера е на 9 октомври от 19:30 часа.
Филмът е създаден по книгата на д-р Златимир Коларов "Illusio Magna", базирана на истински случай отпреди 50 години. Сценаристи са Златимир Коларов, Александър Калинов, Богомил Калинов, Калин Калинов.

Историята проследява д-р Стефанов (Юлиан Вергов), обвинен в лекарска грешка, която води до смъртта на пациент и... до огромен медиен скандал. В същото време здравето на лекаря се влошава и той трябва да бъде хоспитализиран. В хода на журналистическото си разследване, героинята на Силвия Петкова се опитва да сглоби парчетата от живота и професионалната практика на д-р Стефанов. Тя търси истината между двете гледни точки - тази на лекаря и на дъщерята на пациента.

В актьорския екип влизат още Анастасия Лютова, Ники Илиев, Ирини Жамбонас, Ники Станоев, Павел Поппандов и др.

* * * * * * *

Есенното издание на 24-тия София Филм Фест ще стартира с най-новия филм на Милчо Манчевски "Върба". Прочутият македонски режисьор ще представи лично творбата си в София и ще получи специалната награда на СФФ на 25 септември на платформата София Съмър Фест, съобщават организаторите.

Официалното откриване на фестивала е на 25 септември от 20.00 на платформата София Съмър Фест. Същият ден от 18.30 в кино Люмиер Лидл ще се състои още една прожекция на филма "Върба", за която ще важат всички билети, закупени за прожекцията на филма през март в Дома на киното - след презаверка. Милчо Манчевски ще представи и двете прожекции.

"Върба" проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги превръща в невероятни героини.

Трите горчиво-сладки истории, една средновековна и две съвременни, са огледални и контрастиращи една на друга, като в хода на действието се изследват темите за любовта, доверието и майчинството. Нишките на отделните сегменти са преплетени в едно цяло през деликатни, повтарящи се мотиви.

В този визуално пищен филм актьорското присъствие на младата звезда Сара Климоска, Наталия Теодосиева, Ненад Нацев, както и на изключителната Камка Тоциновски е забележително и приковават вниманието на зрителите.

* * * * * * *

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.
Copyright © 2024 Dir.bg.