Днес тръгва шестият фестивал CineLibri

18.10.2020 г.
Днес тръгва шестият фестивал CineLibriС церемония в зала 1 на НДК тази вечер от 19 ч. се открива "СинеЛибри 2020" - уникалният кино-литературен фестивал, който тази година е под мотото „Възпитание на чувствата“. Посетителите ще станат свидетели на ефектен музикален пърформанс-изненада, който търси отговор на въпроса „Защо си ми, любов, кажи?“ Мила Роберт ще изпълни песента на Едит Пиаф “Защо ми е любов, кажи?” в превод на Силвия Вагенщайн.

Откриващият филм е криминалната комедия "Кръстницата" с Изабел Юпер и Иполит Жирардо по едноименния роман на френската адвокатка и писателка Анлор Кер. Освен в София, програмата на фестивала ще обиколи още 6 града: Пловдив (от 23.10.), Варна (от 28.10), Бургас (от 22.10.), Велико Търново (от 23.10.), Благоевград (от 22.10.) и Габрово (от 23.10.). Сред заглавията ще видим "Бащата" с Антъни Хопкинс и Оливия Колман, "Лято 85" на Франсоа Озон, "Връзки" с Алба Рорвахер, "Пинокио" на Матео Гароне с Роберто Бенини, "Зеровил" на Джеймс Франко, "Една русалка в Париж", "Партитурите на Бетовен" с Даян Кругър и Ед Харис и др. - общо 33 пълнометражни филма, както и 9 късометражни. На 24 октомври е официалната церемония по награждаване с излъчване на "Любовникът" (1992 г.) на Жан-Жак Ано.

Селектираните българските заглавия са "18% сиво", "Дзифт" и "Снимка с Юки", ще видим и канадската продукция "Физика на тъгата" на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов.

Киносалоните, в които ще се прожектират филмите, в София са Люмиер Лидл, Дом на киното, G8, Euro Cinema, зала "Славейков" на Френския институт, Влайкова, Cine Grand (мол Парк център) и залите Casa Libri, Сити Марк Арт Център, The Steps и Missia23. В Благоевград партньор на фестивала е зала "Пейо Яворов", в Бургас - кино "Модерен театър", във Варна - Фестивалният и културен център, във Велико Търново - "Синеленд Искра", в Габрово - зала "Възраждане", в Пловдив - Lucky Дом на киното. Онлайн филмите ще са достъпни през платформата на Neterra.tv, чрез която можем да се насладим дори на класиката от 1990 година "Диво сърце" на Дейвид Линч с участието на Уилем Дефо, Никълъс Кейдж и Лора Дърн. Програмата по градове, киносалони, дати и часове може да следите тук или на сайта на фестивала - в София и в градовете.

Оформени са събития като Италианска галавечер, Датска галавечер, Френска галавечер, вечер с Джон Ленън, уебинар "От романа към екрана" с Боян Папазов и Георги Тенев.
Copyright © 2024 Dir.bg.