Думи от режисьора

02.11.2020 г.
Думи от режисьораМарко Белокио:

Предателят“ е по-скоро историята на Томазо Бушета, отколкото на Коза Ностра. Бушета е непрестанно в движение - както в живота си, така и в личните си отношения. Той е необикновен човек, интелигентен, очарователен, ефектен, надарен с естествен авторитет. Като член на сицилианската мафия, той е лоялен към Коза Ностра, но не пренебрегва и собствените си принципи и не се страхува да спори с висшестоящи авторитети.

В края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век той се сблъсква с нарастващата сила на Корлеонези (фракция в клана Корлеоне), начело с безкомпромисния Салваторе Риина. Тази нова малка група е абсолютно безмилостна и нарушава основните принципи на Коза Ностра - те убиват жени и деца, премахват всичко, което им попречи. В такава среда няма място за Томазо Бушета. Когато през 1982 година Бушета се премества в Рио де Жанейро с любимата си съпруга и деца, неговата цел е да прекрати връзката си с мафията. Но такова действие не е възможно - организацията го преследва. Бразилската полиция обаче успява да ги надхитри и го екстрадира в Италия.

Бушета предлага сделка на италианската съдебна система:
той ще им сътрудничи и ще „разбие“ мафията в замяна на
собствената си защита и оцеляване. Скоро той се сблъсква с
внушителния, решителен и упорит съдия Джовани Фалконе и
историята ни потапя в дълбините на сицилианската организация:
убийства, престрелки и измами. Всичко това осигурява фона на
събитията, в които главно действащо лице е Бушета - той се
оказва най-голямата загадка за Коза Ностра: никой не знае защо той сътрудничи на властите. Изглежда, че е мотивиран от стремеж към отмъщение и гори от желание да унищожи мафията,
която вече не съответства на неговите ценности.

Бушета фактически дезертира при вечния противник - държавата, но самият той не смята себе си за предател. В хода на признанията си той подчертава пропастта, която съществува между „неговата“ мафия и тази на Корлеонези - и по този начин възнамерява да отдаде справедливост на истинската Коза Ностра. Той превръща Тото Риина в истинския предател на историята.

Измяната е повтаряща се тема, неуморно изследвана във филма, именно защото ни кара да размишляваме върху промяната. Може ли човек да се промени истински и дълбоко в живота си или това е просто преструвка? Промяната може ли да излекува нечия съвест, да бъде искрено покаяние? Дали Бушета, който през целия си живот отрича да е „доносник“, не започна този процес като един вид изкупление, с желанието да стане нов човек? Или това е просто неговият опит да въздаде справедливост – в името на миналото на Коза Ностра?

* * * * * * *

Филмът е по кината у нас от 6 ноември 2020 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.