Sofia MENAR от 15 януари, акцент - новото иранско кино

14.12.2020 г.
Sofia MENAR от 15 януари, акцент - новото иранско киноНаближава 13-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR.
От 15 до 31 януари ще бъдат показани над 30 премиерни заглавия.

В зависимост от ситуацията и наличието на отворени киносалони, прожекции от фестивала ще се състоят и в киносалоните освен на платформата neterra.tv.

Традиционно, събитието акцентира върху новото иранско кино, като тази година ще бъдат показани премиерно 13 от най-награждаваните ирански заглавия от последните две години.
Сред тях е "Шест метра и половина" на Саид Рустаи с големите звезди Пейман Моади („Раздяла”, „Търговският пътник”) и Навид Мохамадзаде („Лантури”, „Стадо без пастир”), отличен с награди за най-добър режисьор и най-добър актьор (Навид Мохамадзаде) от МФФ Токио, най-добър филм от МФФ Цюрих, награди за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор - споделена награда между двамата водещи актьори Пейман Моади и Навид Мохамадзаде и награда за операторско майсторство от Наградите "Хафез", награда на публиката от МФФ Фаджр - Техеран, номинация за наградата "Хоризонти" на МФФ Венеция, номинация за "Златен Хюго" на МФФ Чикаго, номинация за най-добър филм на МФФ Белград и още десетки участия на международни филмови фестивали. Напрегнатият трилър ни въвлича дълбоко в подземния свят на Техеран, където властва недостожимия Насер (Навид Мохамадзаде), чиито живот се вгорчава, когато по следите му тръгва разгневеният детектив Самад (Пейман Моади).

Новият филм на Наргис Абяр („Дъх”) „На пълна луна” също ще има своята българска премиера. Големият фаворит на фестивала Фаджр в Техеран спечели водещите награди на форума за най-добър филм, режисура, главна мъжка (Хутан Шакиба) и главна женска роля (Eлназ Шакердуст), както и наградата на публиката от МФФ Талин. Историята проследява живота на влюбените Абдулхамид и Фаезе, чиято идилия е нарушена, когато жената открива, че родителите на съпруга й се занимават с нелегална търговия, което може да доведе до фатални последствия за всички.

Язовецът” на Казем Молайе идва в България с награда за най-добър филм от фестивала в Остин, награда на журито от МФФ Банкок и номинации за най-добър филм от фестивалите в Шанхай, Дака и Салерно. Филмът представя истрията на Суде и нейния син Матиар, който инсценира собственото си отвличане в опит да събере отново родителите си.

Новият филм на доайена на иранското кино Расул Садрамели „Животът ми във втори курс” е отличен с наградата за най-добра актриса (Соха Ниасти) на МФФ Москва и номиниран за „Златен Св. Георги”. Филмът е дебют за Соха Ниасти, на която партнират Али Мозафа („Минало”, „Последната стъпка”) и Бабак Хамидиан („Кипарис под вода”). Животът на две приятелки изцяло се обърква след като заминават на екскурзия в Исфахан.

Пазачът на затвора” е вторият филм на Нима Джавиди след изключително успешния му дебют „Мелбърн”. Затворническата драма проследява усилията на полковник Джахид да расте в йерархията до момента, в който при евакуацията на група затворници, един от тях изчезва и полковникът е изправен пред съдбовен избор. Сред актьорския състав откриваме Навид Мохамадзаде („Лантури”, „Стадо без пастир”), Мани Хагиги („За Ели”, „Мелбърн”) и Сетаре Песиани („Забранено за мъже”, „Лантури”). Филмът е с награда за режисура от МФФ Фаджр и с номинация за най-добър филм от МФФ Сао Пауло.

Фестивалът се организира от „Позор”.
Copyright © 2024 Dir.bg.