Проект "27 пъти кино": един млад киноман за младежкото жури във Венеция

30.04.2021 г.
Проект Сигурни сме, че много от влюбените в киното младежи мечтаят
да отидат на филмовия фестивал във Венеция. „27 пъти кино“ ще превърне мечта на един от тях в реалност! Шансът е на страната на киноманите от „София Филм Фест за Учащи”.

През 2021 година "Европа Синемас" разчита на екипа на Дома на киното за избор на „посланик“ от името на България в Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света. Проектът „27 пъти кино“ кани 27 млади киномани (по един участник от всяка държава на Европейския съюз) да се включат като членове на журито в секцията „Giornate degli Autori“ на филмовия фестивал във Венеция през 2021 година.

Кой може да участва?

• Киномани на възраст между 18 и 25 години;
• Нужно е да притежават добри комуникационни умения в социалните медии (Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat);
• Нужна е добра подготовка и владеене на писмената реч;
• Нужни са умения за създаване на подкасти, блог/влог-постове, публикации на ревюта, писане на статии, монтаж на видеоматериали, страст към фотографията или други способности, които ще дадат възможност на кандидата да се включи активно в комуникационната кампания;
• Необходимо е отлично владеене на английски език (четене, писане, говорене) за участие в обсъжданията на филмите с киноспециалисти и колеги.

Как се кандидатства?

• Трябва да бъде изпратено видео селфи на английски език, с продължителност не повече от 30 секунди, в което кандидатите се представят – как се казват, от кой град и коя държава са. Видеото трябва да е във висока резолюция (Full HD: 1920 x 1080 px), с отличен звук. Започнете видеото с „Киното за мен е…“, нужно е да включите като надпис своето име и държавата – България.

Направете го забавно и оригинално! Може да проверите как са се справяли кандидатите във Vimeo-канала на Europa Cinemas: vimeo.com/showcase/4645377

• Трябва да бъде изпратен формулярът за кандидатстване (от form.jotformeu.com/EuropaCinemas/27TCForm2021 - попълва се онлайн на английски език, изпраща се в pdf формат), заедно с подготвеното видео, на адрес press@siff.bg с тема на писмото VENICE Young Jury 2021, до 14 май 2021, 23:59 часа.

Какво се случва с избраниците?

Получават самолетен билет за Венеция; настаняват ги на Лидо, в непосредствена близост до залите на фестивала; получават акредитация, която им осигурява приоритетен достъп до прожекциите на филмите във „Венециански дни”.
През миналата 2020 година българският участник бе Крис Захариев.

• Краен срок за подаване на документи – 14 май 2021 г.

• Документите се приемат на и-мейл адрес: press@siff.bg.
Видео селфитата трябва да бъдат изпратени чрез wetransfer.com

* * * * * * *

Стартирала през 2010 г. като партньорство между Европейския парламент, Наградата „LUX”, програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori) и веригата киносалони Европа Синемас, идеята на „27 пъти кино” е да събере почитатели на киното, на възраст между 18 и 25 години, от 27-те държави-членки на Европейския съюз, и да ги покани за специално жури в предстоящото 78-о издание на Венецианския кинофестивал през септември 2021 година.

Основната цел е промоция на общите ценности и културно многообразие чрез киното сред младите хора.

България ще предложи 3 кандидати за Журито на младите киномани. Те ще бъдат избрани сред зрителите, които посещават прожекциите на програмата „София Филм Фест за Учащи” в Дома на киното. Тази програма бе създадена през есента на 2009 г. с подкрепата на програма „Култура” на Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас, като продължи да се реализира и развива през годините.
Всички членове на общността и Клуба „София Филм Фест за Учащи” са поканени да кандидатстват за излъчване на тримата кандидати на Дома на киното за Журито на младите киномани във Венеция.

До момента 8 представители, подадени като кандидати от Дома на киното - България, посетиха Венеция като членове на младежкото жури „27 пъти кино”: Милена Панева през 2010, Анастас Пунев през 2012, Милена Александрова през 2013 и Стефан Прохоров през 2014 година, Филип Морозов през 2017 година, Ясен Атанасов през 2018, Младен Печевски през 2019, Крис Захариев през 2020. И през 2021 година аудиторията на Дома на киното и най-вече младата общност „София Филм Фест за учащи” отново имат шанс да се докоснат до магията на един от най-авторитетните световни кинофестивали – Венецианския.

Участниците в журито ще получат акредитация със специален достъп до прожекциите на кинофорума, както и покриване на разходите им за път и нощувки. Венеция Ви очаква!



Европа Синемас е паневропейска верига от киносалони, показващи предимно европейски филми. Благодарение на подкрепата на Eurimages и Министерството на външните и европейски дела на Франция, влиянието на Европа Синемас се простира и в източно-европейския и балканския регион, Русия и Турция. Равносметката за влиянието на организацията може да се обобщи с броя държави – 43, като екраните, включени във веригата, са 3 131, а киносалоните – 1 216 на брой.

Домът на киното е сред няколкото български киносалона, които членуват в организацията - сред тях са още Люмиер, Cine Grand, Фестивален и конгресен център - Варна, Euro Cinema, G8 Cinema.
Copyright © 2024 Dir.bg.