Киномания 2021 обяви 5 заглавия

11.10.2021 г.
Киномания 2021 обяви 5 заглавия35-ата "Киномания" е планирана за 18 ноември - 2 декември 2021 г. и организаторът НДК обяви първите пет заглавия. Киносъбитието се реализира с подкрепата на Министерство на културата, в партньорство с дистрибутори ("Форум Филм българия", "Бета Филм") и е част от Календара на културните събития за годината на Столична община, за да покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години.

Повечето от филмите в първата порция на селекцията са наградени от големите кинофестивали, провели се до края на септември тази година. Ето я и нея:

1. "Белфаст" на Кенет Брана, отличен с престижната Награда на публиката в Торонто, е едно от ярките заглавия, което влиза в селекцията. Заснет в черно-бяло, филмът е смятан за най-личния и въздействащ в творчеството на Брана, отразяващ до голяма степен собственото му детство.
Действието ни пренася в Северна Ирландия в края на 60-те години, където младият Бъди се сблъсква с борбите на работническата класа, мащабните културни промени и сектантско насилие. В главните роли на вълнуващата история се превъплъщават Джейми Дорнан и Джуди Денч, участват още Катрина Балф, Кирън Хайндс, Лара Макдонъл, Джерард Хорън и др.

2. Филмът, който откри фестивала във Венеция тази година - "Паралелни майки" ("Madres paralelas") на Педро Алмодовар също е в програмата на кинофестивала.
Класикът на модерното кино отново представя необикновена история - за две родилки, делящи една стая в болницата. И двете са сами и бременността им е неочаквана, но приемат съдбата си по коренно различен начин. В образа на едната майка е музата на Алмодовар Пенелопе Крус (в кадър от филма - по-горе), която спечели награда за изпълнението си на фестивала във Венеция, а другата роля е поверена на младата испанска актриса Милена Смит.

3. В афиша на Киномания е и един от най-силните филми на Венецианския фестивал - "Царят на смеха" ("Qui rido io") на италианския режисьор Марио Мартоне. Главната роля е поверена на любимеца на Сорентино - Тони Сервило.
Той играе великият комик Едуардо Скарпета, чиито пиеси от началото на XX век, както и неподражаемият му актьорски талант, са оказали сериозно влияние върху италианската комедийна традиция.

4. Дали някое добро дело остава ненаказано - това е въпросът, чийто отговор ни дава френско-иранският трилър "Герой" ("Un héros") на режисьора на "Всички знаят" Асгар Фархади, който спечели за новия си филм Grand Prix на журито в Кан '2021.
В центъра на завладяващата психологическа драма, изпълнена с етични дилеми, е калиграфът Рахим, който влиза в затвора за неизплатен дълг. Точно по време на двудневния му домашен отпуск приятелката му намира чанта с пари, която би решила проблемите им. Но Рахим решава да върне парите, превръщайки се в герой за обществеността, от което произтичат куп интересни събития и обрати. "Герой" засяга много теми, включително тази за ролята на социалните медии в живота ни.

5. Отличен с награда за женска роля в Кан за норвежката актриса Ренате Райнсве, "Най-лошата личност на света" ("The Worst Person in the World") на Йоаким Трир е сред другите свежи предложения на Киномания. Норвежкия режисьор, роден в Дания, помним от филма му "По-шумно от бомби" (2015).
В центъра на сюжета на новото заглавие е Юлие - млада жена в началото на 30-те, която изживява екзистенциална криза, лутайки се между кариерата и романтичния си избор. Улавяйки вярно душевността на днешните 30-годишни, филмът има потенциал да се превърне в култов за младата публика.
Copyright © 2024 Dir.bg.