Sofia MENAR 2022 от 14 януари: над 40 премиерни заглавия

10.12.2021 г.
Sofia MENAR 2022 от 14 януари: над 40 премиерни заглавия14 издание на кинофестивала Sofia MENAR, основан през 2009 г., ще стартира на 14 януари 2022 г. в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и онлайн на Neterra TV+. До 30 януари зрителите ще могат да гледат над 40 премиерни игрални, документални и късометражни филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Фестивалът ще бъде открит с палестинския филм „Между рая и земята” ("Between Heaven and Earth", 2019) на режисьорката Наджуа Наджар.
Главните роли са поверени на Муна Хауа и Фирас Насар, отличен с наградата за най-добър актьор на фестивала във Валенсия.

След 5 години брак, Тамер и Салма твърдо са решили да се разделят, но само израелски съд може да ги разведе. Двамата живеят на Западния бряг и днес трябва да прекосят пункта към Назарет, за да подадат документи в съда. Тамер смята, че както винаги няма да го пуснат, но днес късметът е с него и му дават разрешително за 3 дни. От свободата вече ги дели една врата към съда, но миналото крие тайни и явно раздялата няма да е толкова лесна, а те имат само 72 часа, за да стигнат до истината.

Вълнуващата история на Тамер и Салма е озвучена от въздействащ саундтрак, в който личат имената на Наташа Атлас, Таня Салех и Суад Маси.

Сред останалите заглавия в програмата са:
- „Когато наровете плачат” ("When Pomegranates Howl", 2020) на режисьорката Граназ Мусави, копродукция между Австралия, Афганистан и Иран, която тази година представя Австралия в селекцията за най-добър чуждоезичен филм на наградите „Оскар”,
- индийската комедия „Любов за пуритани” ("Halal Love Story", 2020),
- новият филм на Реза Дормишиян „По принуда” ("No Choice", 2020) с големите звезди на иранското кино Хомаюн Ершади („Вкусът на черешата”), Бабак Карими („Раздяла”), Парса Пирузфар („Пълна каша”) и Негар Джавахерян („Бучка захар”),
- както и поредната мащабна документална суперпродукция на тандема Ян Артюс-Бертран и Микаел Питио „Египет отвисоко” ("L'Egypte vue du ciel").

Пълна програма и информация за филмите ще намерите на menarfest.com

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

* * * * * * *

Акцентът на Sofia MENAR тази година е върху киното на Централна Азия.

Зрителите ще могат да се забавляват с казахстанската комедия „Пещ“, където комично-драматичните моменти не спират да следват симпатичния Толик.
Жена му чака трето дете, клиентите му чакат поредната доставка хляб, в магазина го чакат да си плати задълженията, а шефът го чака, за да му отреже от заплатата заради поредното закъснение.

Още една продукция от Казахстан ще бъде включена в програмата на фестивала – романтичната драма „Зере“.
Сара се грижи сама за двете си деца след смъртта на съпруга й. Майката е уверена, че тя трябва да реши съдбата на своите деца. 15-годишната Зере обаче има съвсем различни виждания за живота си от тези на майка й. Красавицата ще остави любовта да реши как да се развие животът й.

Централноазиатският акцент се допълва от киргизкия „Пътят към края“, таджикския „Когато завесата падна“, узбекския „Вълни на любовта“, казахските „Назима“ и „Най-дългият летен ден“, както и документалната копродукция за живота на уйгурите в Китай - „Смут по Пътя на коприната“.

Късометражната селекция на фестивала включва над 10 премиерни заглавия от Иран, Египет, Афганистан, Мароко и др.
Copyright © 2024 Dir.bg.