„Златен ритон“ за 26 път, вече в София

15.02.2022 г.
„Златен ритон“ за 26 път, вече в СофияФестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“, който традиционно се организира в Пловдив, но беше отложен в края на миналата година заради пандемията, ще се проведе от 17 до 23 февруари 2022 г. в софийския Дом на киното.

В програмата са включени най-новите български документални и анимационни филми. Ще видим творби на Светослав Овчаров, Костадин Бонев, Николай Василев, Стефан Командарев, Господин Неделчев-Дидо, Анна Петкова, Вяра Донева.

26-ото издание на „Златен ритон“ ще се открие с филма на Адела Пеева от 2007 година „Развод по албански“, с което ще се почете юбилеят на известната документалистка, която е и председател на журито.
Другите двама членове на журито са аниматорът Явор Калъчев и кинокритичката Ирина Иванова.

Прожекциите ще са достъпни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и до запълване на 50% от капацитета на залата. Вход с баджове и билети на символичната цена от 6 лв.

Вижте пълната програма.

* * * * * * *

В каталога на фестивала, неговият изпълнителен директор Камен Балкански и екипът на Националния филмов център пишат:

За 26-и път откриваме Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“. Макар и в пандемични времена, ние от Националния филмов център искаме да ви предложим поредния филмов празник с приятна компания, любопитни истории и няколко дни без лични грижи и житейски проблеми, с поглед към живота на другите, на персонажите от екрана, често надхвърлящи единичното, за да прелеят в общочовешкото. Това е фестивалът, на който документалното се преплита с широкия артистичен замах на анимацията, чиито приказни герои ту попадат във вихрени небивалици, ту се измъкват от тях с лекотата на измислени същества. Ще ни се и по нас да се посипе малко от вълшебството на анимационните герои, да просветлим живота си и да мислим повече за доброто и красивото, отколкото за проблеми и кризи.

Фестивалът е важен и ние винаги ще се връщаме с удоволствие към него, ще го подкрепяме и ще полагаме усилия да го съхраняваме и развиваме, защото той ни прави по-добри и по силни, кара ни да изпитваме съчувствие и съпричастност към съдбата на другия, помага ни да преоткрием корените на човешката си същност, която понякога се оказва единствената ни опора за оцеляване. Онова, което ни прави хора.

Фестивалните дни са кратки, но могат да бъдат нашето спасение за дълго време, защото в основата е киното, а образите от доброто кино се запечатват задълго в паметта.

Предстоят ни интензивни срещи с новите български документални и анимационни филми, както и с техните автори. Да се възползваме максимално от предоставената възможност да се срещнем отново с приятели, да споделим емоции.
Copyright © 2024 Dir.bg.