Пълен киносалон аплодира премиерата на "Воев"

14.03.2022 г.
Пълен киносалон аплодира премиерата на Пред пълна зала в събота в кино “Люмиер“ и в рамките на 26-ия София Филм Фест се състоя премиерата на документалния филм "Воев". Лентата проследява живота и творчеството на поета, музикант и основател на култовата уейв група “Нова Генерация” - Димитър Bоев.

Първата прожекция на документалната лента успя да привлече изключително голям интерес - дебютният пълнометражен филм на режисьора Биляна Кирилова /на снимката/ бе посрещнат с бурни овации от близо 400 зрители.

След прожекцията на сцената излязоха Биляна Кирилова, продуцентът на филма Валерия Стойкова, сценаристът Неда Миланова, режисьорът по монтажа Емил Граничаров и директорът продукция Славиния Кацарска.
“Благодаря Ви много! Видяхте колко е дълъг списъкът с хора, помогнали всичко това да се случи. Благодаря на всички тях! Благодаря за музиката и вдъхновението, както и на всички фенове на Димитър Bоев”, сподели продуцентът Валерия Стойкова от MatchPoint Productions, която е и съсценарист.

Публиката дълго аплодира и всички участници във филма: родителите на Димитър Bоев – Светослава и Павел Bоеви, брат му Симеон Bоев, съпругата му Нели Bоева, дъщеря му Димитра Bоева, музиканта от "Нова Генерация" Димитър Попов, журналиста и близък приятел на Митко Bоев – Петър Миланов, музиканта и приятел на групата Росен Даскалов-Тичъра.

Следващата прожекция на "Воев" в София е разпродадена, тя ще бъде на 2 април в “Дом на киното”. Феновете на Димитър Bоев и “Нова генерация” ще могат да видят филма и на 22 март в “Lucky дом на киното” в Пловдив и на 26 март в зала “Европа” на ФК Варна.

Във филма звучи музиката на “Нова генерация”, “Кале” и “Воцек и Чугра”. Саунд дизайнът е на Емилиан Гацов-Елби и Флора Поп. Глас зад кадър: Иван Москов. Анимациите във филма са дело на Мина Златева, а преводът от български на английски, включително на стихотворенията, е на Насо Русков.

"Воев" е реализиран с подкрепата на Столична община по програма “Култура“, Национален фонд “Култура“ и Фондация “Димитър Bоев - Нова Генерация“.
Copyright © 2024 Dir.bg.