Фестивалът "В двореца" в Перник - от 31 май до 7 юни

28.04.2022 г.
Фестивалът Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“ провежда 19-тото си издание в Перник. От 31 май до 7 юни в Двореца на културата ще бъдат представени над 260 филма от цял свят.

Тази година кандидатстваха над 95 държави с общо 3281 филма, немалка част от тях са български. Селектирани са български и чуждестранни филми в 6 конкурсни програми и в 4 поджанрови категории - игрален, документален, анимационен и експериментален филм.

Победителите в категориите за най-добър игрален филм, най-добра анимация и най-добър български филм ще бъдат разгледани от Американската академия за филмови изкуства и науки за номинация за наградите Оскар. „В Двореца“ е единственият български фестивал, сертифициран да изпраща филми за Оскарите и испанските филмови награди ГОЯ.

Програмата включва не само филмови прожекции. Filmer Forge са професионалните срещи на късофилмовата индустрия, които „В Двореца“ организира всяка година, и включват научна конференция, дискусии, питчинг сесия и образователни панели. Изложби и концерти са други инициативи, в които са въвлечени професионалисти и любители.

През осемте дни на фестивала, гостите на Перник и жителите на града могат лично да присъстват на прожекции и събития, а останалите желаещи от цял свят имат възможност да гледат филмите онлайн чрез платформата за виртуални филмови фестивали FilmChief.

Международен фестивал за късометражно кино В ДВОРЕЦА се подкрепя от подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, Община Перник, фондация „Лъчезар Цоцорков“, Национален фонд „Култура“ и ИА „Национален филмов център“.

* * * * * * *

Значително е българското присъствие в тазгодишната селекция на фестивала. В английската продукция „So Far so Good“ участва българката Боряна Маноилова. Внучката на скулптора Георги Чапкънов-Чапа познаваме от „Маймуни през зимата“, „Засукан свят“, „Сутиенът“ (където си партнира с Мики Манойлович) и др.
„The Immortal” – филм на Николай Урумов, е със звездното присъствие на Юлиан Вергов и Александър Алексиев. „One Elevator Apart“ на младия режисьор Крис Захариев събира на екран култови български актьори като Йорданка Кузманова, Павел Поппандов, Георги Къркеланов, Лили Гелева.

„The Last Audition“ е филм от Канада, режисиран от 17-годишния Камен Стайков. А анимацията „Other Half“, изпратена като английско участие, е на Лана Калчева от България. Филмът й се озвучава от Евана Линч – Луна Лъвгуд от поредицата „Хари Потър“.

Международният фестивал за късометражно кино дава възможност на публиката да се докосне до таланта на множество творци. Звездното присъствие на редица актьори ще бъде реализирано на екран.

„The Duel” от Влад Козлов, който емигрира от Москва в Холивуд, представя реалната история на първия булеварден Супермен Кристофър Денис. Във филма Кристофър си партнира, без предварителна режисура и сценарий, с Франко Неро.
Английският актьор Стивън Макинтош („Рокетмен“, „Две димящи дула“, „Подземен свят“) е в главната роля на ветеринар в мистериозния филм „Calving”. Феновете на “Игра на тронове” могат да видят Оуен Тийл, познат в сериала като Сър Алисър Торн от Нощната стража, в късометражния английски филм “Salt Water Town”. Шеймъс О'Хара (Фъргюс от 8ми сезон на сериала) е главно действащо лице в ирландския късометражен филм „An Irish Goodbye“ – история за двама братя, които намират пътя един към друг.

Единственият селектиран филм от Австралия „Shark”, e режисиран от Наш Еджъртън, който има и актьорска кариера. Виждали сме го в „Междузвездни войни: Епизод 3“ и „Междузвездни войни: Епизод 2“, „Матрицата“ и „Матрицата: Презареждане“. В “Shark” влюбената двойка отива на меден месец, който завършва неочаквано. Роуз Бърн изпълнява главната женска роля.

Испанският филм „Sauerdogs“ е история от пустата снежна долина, в която ще видим Огъст Дийл - актьор в „Гадни копилета“, „Сол“, „Младият Карл Маркс“, “Курск“.

Програмата с анимации включва наградения с BAFTA 2022 филм „Do not Feed the Pigeons”. Късометражният „Steakhouse“ и режисьорът му Шпела Чадеж имат много награди и номинации от фестивали в Европа и Америка.

Това е само малка част от любопитните заглавия от фестивала.
Copyright © 2024 Dir.bg.