Дома на кин..."/> Кино

Sofia Pride Film Fest за X път - от 12 юни

07.06.2022 г.
Sofia Pride Film Fest за X път - от 12 юниВ периода 12-17 юни в Дома на киното и The Steps в София ще се проведе X-ото юбилейно издание на фестивала, представящ киното на ЛГБТИК+ тематика. Целта на фестивала за пореден път е не само да обедини българските общности, но и да покани всички други зрители за среща и диалог.

Селекцията включва 4 игрални и 4 документални заглавия, както и две късометражни селекции с българско кино.

В откриващия ден, 12 юни, от 18.30 ч. в Дома на киното гледаме украинския документален филм "Вуйчо ми е мой баща", режисиран от Вадим Илков.
Филмът е носител на 2 награди от фестивал в Одеса през 2019 г.
Същата вечер, от 20.00 ч. в Дома на киното, е официалното откриване на фестивала с френския игрален филм на Катрин Корсини "Фрактурата", носител на наградата „Куиър палма“ от Кан 2021.
Впечатляващата политическа сатира на Катрин Корсини изследва умело лесбийска връзка в криза и един разделен град, обхванат от политически сътресения, поставяйки в болница, обградена от демонстранти. В главните роли виждаме Валерия Бруни Тедески и Марина Фой. Филмът има още една прожекция - на 13 юни от 20.00 ч. в The Steps.

На 14 юни от 18.30 ч. в Дома на киното ще бъде показана селекция българско късометражно кино от 1970 до 2018 г., представяща темата за различията, брака, родителството и сблъсъка на индивида с наложените социални норми.
Сред заглавията виждаме филма "Кокичето" (1970 г.) на Нина Янкова с участието на Татяна Лолова, "Женитба" (1985 г.) на Слав Бакалов и Румен Петков, който печели на България едно от най-престижните фестивални отличия – „Златна палма“ за късометражен филм.

Още два анимационни филма присъстват в селекцията - "Черно на бяло" (2006 г.), реж. Андрей Цветков и "Анна Блуме" (2009 г.), реж. Весела Данчева.
Сред най-новите заглавия са "Мона Лиза", реж. Веселка Кунчева, "Брак", реж. Слава Дойчева и "Преображение", реж. Стефан Ганов. В този ред филмите разказват една обща история, в която всеки от нас ще разпознае себе си и ще види прилики със своето семейство.

Същата вечер е премиерата на британско-естонската копродукция "Firebird" на режисьора Петер Ребане.
В ролите на двама войници, между които пламва бурна любов, влизат Том Прайър и Олег Загородний, който ще бъде специален гост на прожекцията и ще се срещне с публиката на 14 юни от 20.30 ч. в Дома на киното. Филмът е базиран на истинска история от времето на Студената война – мемоарите на Сергей Фетисов (1952-2017) със заглавие "История за Роман" (1996).

На 15 юни предстоят още две фестивални премиери. От 18.30 ч. ще бъде показан носителят на награда „Теди“ (берлинският еквивалент на „Куиър палма“) за 2021 г. "Войната на Мигел", реж. Елиан Рахеб, разказващ историята на гей мъж, израснал потиснат и посрамен по време на гражданската война в Ливан, който се връща към своето минало, за да го приеме и да се обикне наново. От 20.45 ч. е прожекцията на номинирания за награда БАФТА за най-добър дизайн на костюми "Амонит", реж. Франсис Лий с участието на великолепните Кейт Уинслет и Сърша Ронан.

След изключително успешното си представяне по фестивали в целия свят и България, на София Прайд Филм Фест ще бъде показан и "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова, придружен със специална среща с екипа на 16 юни от 20.00 ч. в The Steps.

На следващия ден, 17 юни от 19.00 ч. отново в The Steps, предстои премиера на документалния филм "Think Freedom: Свободата е действие", реж. Анна Стоева, който разказва историята на Деница Любенова, адвокат, защитник на човешки права и ЛГБТИ активист от България и ни позволява да надникнем в емоциите и процеса на работата й върху едно от знаковите ѝ дела.
Една от най-емблематичните правни победи на Деница и „Действие“ е  делото за признаването на произхода на бебе Сара от семейство с двете ѝ майки. Това е прецедент в европейското право, защитаващ правата на децата с еднополови родители и правото на семейство и личен живот на ЛГБТ общността.

Прожекцията ще бъде последвана от две български късометражни премиери – дебютния игрален филм "Споделено сърце" на режисьора Десислав Атанасов с участието на Борис Атанасов и Симеон Димов и документалния танцов филм "Waiting For Color", реж. Коста Каракашян, вдъхновен от истинските истории за арести, измъчване и изнудване на куиър хора от Чечня от 2017 г. насам.

Финал на фестивала на 17 юни от 20.30 ч. ще даде биографичният документален филм "Джонатан Агаси спаси живота ми", реж. Томер Хейман, за една от най-успешните гей порнозвезди в света.
Рядък и интимен поглед към света на порното и ескорта, както и към уникалната връзка между майка и син, които смело преосмислят познатите семейни понятия. Името на режисьора Томер Хейман познаваме от 2016 г., когато с филма си "Г-н Гага" спечели наградата за най-добър документален филм в конкурса на София Филм Фест.

Организатор на фестивала е Младежка ЛГБТ организация „Действие“. Спонсор на тазгодишното издание на фестивала е Фондация за свободата „Фридрих Науман“. Всички филми, освен "Фрактурата", ще бъдат показани с български и английски субтитри.
Copyright © 2024 Dir.bg.