Филмови нощи във Филипополис до 29 юли

03.07.2022 г.
Филмови нощи във Филипополис до 29 юлиТрадиционният фестивал "Филмови нощи във Филипополис" се завръща и през тази година на лятно кино „Орфей“ под Сахат тепе в Пловдив. За поредна година събитието обединява летни кинохитове, качествени български филми, както и гостуване на любимия планинарски кинофест BANFF.

Филмовите нощи ще се проведат от 2 юли до 29 юли. Прожекциите са всеки ден от 21:10, а в петък и събота ще има и втора от 23:20 ч. За момента е представена само първата част на програмата на фестивала до 21 юли, като за последните дни тя ще бъде обявена в следващите седмици.

Фестивалът ще започне с премиера на продължението „Миньоните 2“.
Култовата история за Гру и неговите помощници гледаме няколко пъти в рамките на фестивала до края на месеца. Друга легендарна история – Джурасик парк – също ще оживее на големия екран с последния филм от поредицата – „Джурасик свят: Господство“. Първата възможност за зрителите да гледат историята за динозаврите е на 6 юли.

От 8 юли предстоят прожекции на поредната история от комиксовата вселена „Тор: Любов и гръмотевици“, в която режисьор ще е оригиналният Тайка Уайтити.
Друга легенда се завърна на екран с ново продължение: „Топ гън: Маверик“ с Том Круз ще гледаме на лятното кино на 10 юли, както и още няколко пъти след това в програмата.

Освен летните хитове, кинофеновете в Пловдив могат да гледат и няколко филма, високооценени от арт критиката. Сред тях е появилият се на голям екран само преди седмици „Елвис“ на Баз Лърман. Първата прожекция на филма за Краля на рока е в неделя, 3 юли.

Не бива да се пропуска възможността да се гледа на големия летен екран и „Дюн“ на 20 юли - друг касов филм, събрал много положителни отзиви от критиците и взел няколко „Оскара“.

В програмата са включени и няколко български заглавия. Сред тях е „Петя на моята Петя“, който може да гледаме на 16 юли, както и „Завръщане 2“ същия ден, но малко по-късно.

* * * * * * *

На 21 юли предстои и задължителният за всички любители на планината и екстремните спортове фестивал BANFF Film Fest. За поредна година той пристига на Филмови нощи във Филипополис за едно незабравимо преживяване от красиви планинарски кадри под открито небе (от 21:10 ч.).

Билети за фестивала може да се вземат от касата на лятно кино „Орфей“ всеки ден след 19:30 часа, цените са между 6 и 10 лв.


Copyright © 2024 Dir.bg.