Комисия избира българското предложение за "Оскар"

06.08.2022 г.
Комисия избира българското предложение за Актрисата Мария Бакалова е председател на комисията, която ще избере българското предложение за "Оскар" 2023 в категорията "международен игрален филм", съобщават от Националния филмов център.

След приключила процедура по кандидатстване, във финалната селекция попаднаха 9 заглавия:
- "Борсови играчи" (реж. Георги Костов),
- "Бягство" (реж. Виктор Божинов),
- "В сърцето на машината" (реж. Мартин Макариев),
- "Майка" (реж. Зорница София, копродукция с Германия и Хърватия),
- "Меко казано" (реж. Анри Кулев),
- "Петя на моята Петя" (реж. Александър Косев),
- "Рибена кост" (реж. Драго Шолев, копродукция с Румъния),
- "Шекспир като улично куче" (реж. Валери Йорданов) и
- "φ 1.618" (реж. Теодор Ушев, копродукция с Канада).

В селекционната комисия, освен Мария Бакалова, са:
- Катерина Ламбринова - кинокритик, фестивален организатор,
- Христо Христозов - кинопрограматор (Дом на киното), фестивален организатор,
- Свилен Димитров - режисьор, аниматор,
- Катя Тричкова - продуцент,
- Кристина Грозева - режисьор, продуцент,
- Иван Чертов - оператор.

По регламент, предложеният за "Оскар" филм трябва да е имал разпространение в киносалони от поне една седмица до 30 ноември 2022 г.

* * * * * * *

Днес Виктор Божинов (режисьор), Галина Тонева (продуцент) и Кирил Кирилов (продуцент) разпространиха писмо за отказа им филмът "Бягство" да участва в процедурата за определяне на българското предложение за Оскар. Писмото е адресирано до Петър Тодоров, изпълнителен директор на ИА «Национален филмов център» и в него се казва:

"Филмова продукция Бягство е поставена в ситуация да се откаже от този конкурс, поради възникнал конфликт на интереси. Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата.
Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен. Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия."

* * * * * * *

Церемонията за 95-ите награди "Оскар" ще бъде в Лос Анджелис на 12 март 2023 г. През май тази година американската академия AMPAS направи промени в правилата за допустимост, в правилата за най-добра песен и в регламента за рекламните кампании.

През миналата 2021 година българското предложение бе "Страх" (реж. Ивайло Христов), през 2020 г. - "Бащата" (реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов), през 2019 г. - "Ага" (реж. Милко Лазаров), през 2018 г. - "Вездесъщият" (реж. Илиян Джевелеков), през 2017 г. - "Слава" (реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов).

Преди 2020 г. категорията "международен игрален филм" (International Feature Film) се наричаше "чуждоезичен филм" (Foreign Language Film).
Copyright © 2024 Dir.bg.