Международeн фестивал "София ДокуМентал" от 19 септември

19.08.2022 г.
Международeн фестивал Третото издание на филмовия фестивал с важните истории на нашето време ще се проведе между 19 и 28 септември 2022 г., за да покаже едни от най-добрите документални филми в света. Основен акцент отново са човешките права и отстояването на демократичните ценности: свобода на словото и борбата против дискриминацията. След всяка прожекция ще има дискусия с екипа на филма или с експерти в областта, която е засегната във филма.

"София ДокуМентал" се организира от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер” в партньорство с "Чешки център София" и посолството на Чешката република в София.

Тази година фестивалът ще покаже селекция от над 25 документални филми. Програмацията включва подбор на най-стойностното документално кино през изминалата година, премиерно за България. Ще видим заглавия от световни А-фестивали - Берлинале, Кан, Сънданс, IDFA-Амстердам, ДокЛайпциг и още много други.

Филмите са обвързани освен с теми като равноправие, екология, свобода на медиите, така и с важни събития - като войната в Украйна, бежанската криза, политическата нестабилност в Европа и засилването на крайнодесни влияния. Присъстват филми за феномени като ТикТок, Навални, интернет инфлуенсъри и два очаквани български документални филми: „Колите, с които нахлухме в капитализма“ (на Борис Мисирков и Георги Богданов) и „Нямаш място в нашия град“ (подкрепен от HBO Max, реж. Николай Стефанов).

Освен международен филмов фестивал, София ДокуМентал е и творческа лаборатория за документалистика чрез своята платформа "Балкански документален пазар", включваща целеви обучения, присъствие на международни всепризнати автори, експерти, които подкрепят и утвърждават ролята на документалистиката за справедливото и критично развитие на обществото.

Мартичка Божилова, директор:
“Основната цел на София ДокуМентал е чрез програмите ни българското и международното документално кино да достигне до по-големи и по-млади публики, а София да бъде сред значимите за киното европейски столици. Кинофестивалът ни ще доказва този потенциал всяка година и - сигурна съм - постепенно ще се превърне в силен международен форум за интересни и иновативни културни събития от цял свят.”

Фестивалът е подкрепен от ИА „Национален филмов център“ и Столична община.
Copyright © 2024 Dir.bg.