Седмица на унгарското кино във филмотечно кино "Одеон"

24.04.2023 г.
Седмица на унгарското кино във филмотечно кино Българска национална филмотека и Унгарски национален филмов институт – Филмов архив съвместно с Институт Лист – Унгарски културен институт София, представят Седмица на унгарското кино.

Събитието ще се проведе във филмотечно кино „Одеон‘‘ от 29 април до 5 май 2023 г.
Селекцията е реализирана от двата филмови архива, като в рамките на 6 дни ще бъдат показани 9 унгарски филма от 70-те и 80-те години на миналия век. Култовите заглавия са дигитално реставрирани.

На откриването ще бъде показан филмът „Чонтвари‘‘ (Csontváry) на режисьора Золтан Хусарик. Ролята на знаменития художник е поверена на Ицхак Финци, чиято 90-годишнина БНФ ще отбележи с няколко специални събития. Юбилярът ще представи филма на живо пред столичната публика.  
След няколко неуспешни опита, Хусарик успява да завърши монументален кинематографичен епос за гения на унгарската живопис Тивадар Чонтвари Костка. Филмът не се вписва в рамките на биографичния разказ, а по-скоро представлява поетична изповед за същността на изкуството, за връзката между творческия ум и реалността, в която пътят на филмовия режисьор, на художника, и на актьора, влизащ в ролята на Чонтвари, се проектират в цялостната творческа визия.

На 30 април, заедно с Унгарския културен институт София отбелязваме Деня на унгарското кино с филма „Любов“ (Szerelem) на Карой Мак. Големият филмов критик от Унгария - Дьорд Барон, който е официален гост на събитието специално ще представи филма, а Галина Торма и Янка Баркоци от Филмовия архив на Унгарския филмов институт ще проведат дискусия с публиката.
,,Любов‘‘ е историята на младата Луца, чийто съпруг е арестуван от тайната полиция като политически враг. За да спести тежката истина на своята болна свекърва, Луца ще се опита да я убеди, че всъщност синът й е заминал отвъд океана и работи като успешен филмов режисьор в Холивуд. Световноизвестният филмов критик Дерек Малкълм класира „Любов“ сред 100-те най-добри филми на „Гардиън“ за XX век.

Още едно специално събитие в рамките на Седмицата на унгарското кино в София е представянето на анимацията „Пяна за вана“ (Habfürdő) на режисьора Дьорд Коваснаи като част от Сезона на класическия филм.
С изпреварващ времето си подход, различни филмови жанрове се смесват в хибриден експериментален филм. Действието се развива в централната част на Будапеща и разказва за любовен триъгълник. Чрез недоволството на персонажите от собствените им социални ситуации, филмът показва разочарованието на младото поколение от 70-те по изключително забавен и същевременно гротесков начин.
Реставрацията на филма е осъществена благодарение на A Season of Classic Films, инициатива на ACE (Асоциацията на европейските синематеки - www.ace-film.eu) с финансовата подкрепа на Програма Творческа Европа.

Още за A Season of Classic Films, в която Българската национална филмотека участва за трета поредна година, можете да откриете на следния линк:
https://ace-film.eu/projects/season-of-classics/  

,,Пяна за вана‘‘ ще бъде представен на 2 май от филмовите експерти на БНФ – Росен Спасов и Ангел Радев.

Три от филмите ще бъдат специално представени с видеообръщение от доайена на българската филмова критика проф. Вера Найденова, която  е носител на високото държавно отличие на Унгария - „Златен кръст“ за изключителния й принос в популяризирането на унгарското кино. Това са тежката артилерия ,,Електра, моя любов‘‘ (1 май), ,,Осиновяване‘‘ (2 май) и  ,,Мефистофел‘‘ (4 май).

,,Електра, моя любов‘‘ (Szerelmem, Elektra) на Миклош Янчо изследва вечната борба между потисничеството и свободата. Егист е узурпирал властта след убийството на Агамемнон, при когото хората живеят твърде свободно; паралелът е със 70-те години в Унгария и фигурата на Янош Кадар, който се издига на власт с потушаването на революцията от 1956 и екзекуцията на Имре Наги.

,,Осиновяване‘‘ (Örökbefogadás) е заглавието, с което Марта Месарош пише нова глава в историята на унгарското и световното кино. Тя е първата жена-режисьор, спечелила „Златна мечка“ на кинофестивала в Берлин. Филмът разказва историята на 43-годишната Ката, която иска да стане майка, но жененият ѝ приятел Йошка не желае извънбрачно дете. Един ден Анна, избягала от близкото сиропиталище, чука на вратата ѝ, търсейки стая, където може да се срещне с приятел. Ката се сприятелява със своеволното момиче и ѝ помага, докато същевременно срещата оказва влияние върху нейния собствен живот.

,,Мефистофел‘‘ (Mephisto) носи на Ищван Сабо наградата за най-добър сценарий в Кан и „Оскар“ за чуждоезичен филм. Филмът е екранизация по романа на Клаус Ман и разкрива историята на амбициозния хамбургски актьор Хендриг Хьофген, чието единствено желание е да бъде успешен в своята професия. И щастието го спохожда – превръща се в най-популярния актьор в страната, след като изиграва ролята на Мефистофел във „Фауст“. Дори политическите промени в Германия не го притесняват в стремежа да задържи колкото се може по-дълго славата си. След възхода на нацистите жена му и най-близките му приятели бягат, но той е готов на компромиси с властта, за да запази своята популярност.

Три филма ще бъдат представени на живо от специалиста по унгарско кино доц. Иван Иванов. Това са ,,Соколите‘‘ (1 май), ,,Моят 20-ти век‘‘ (3 май) и ,,Лешоядът‘‘ (3 май).

Акцент в програмата е ,,Соколите‘‘ (Magasiskola) на Ищван Гаал, в който главната роля изпълнява Иван Андонов.
Филмът е отличен със Специална награда на журито в Кан през 1970, а сюжетът разказва историята на млад мъж пристигнал в развъдник за соколи, който функционира под строгия контрол на неговия началник. Соколите наблюдават „въздушното пространство“ с военна прецизност и осигуряват биологичния баланс на нарушената природа. Железният ред е едновременно впечатляващ и тревожещ. Младият орнитолог е неспособен да се бунтува. Единствената му възможност е да избяга.

Сред филмите, които не трябва да пропускате, е и ,,Моят 20-ти век‘‘ (Az én XX. századom) - дебют на придобилата голяма популярност през последните години Илдико Енеди. Носителят на „Златна камера“ за най-добър дебютен филм в Кан през 1989 е символична история, която съчетава драматични и комични елементи.
Две близначки, анархистката Лили и съблазнителката Дора, заедно с г-н Z, който споделя любовта си и с двете, пристигат на унгарската граница с Ориент експрес в навечерието на 20-ти век. Тяхната приказка, уловена в магията на Едисоновите изобретения, поема в различни посоки.

По време на Седмицата на унгарското кино ще бъде показан и ,,Лешоядът‘‘ (Dögkeselyű) на Ференц Андраш. С него режисьорът дава сериозна основа за трилъра в унгарското кино, като влиянието му е осезаемо в повечето филми от жанра, правени след това.
Таксиметровият шофьор Йожеф Шимон е ограбен от две възрастни пътнички. Разведеният, затънал в дългове мъж отива в полицията напразно. Там не му вярват. В безсилието си той предприема собствено разследване и бързо попада на професионалните обирджии. Тъй като е обезверен в законовите пътища за търсене на справедливост, започва еднолична кампания, използвайки все по-професионални методи.

Бонус към програмата и специален подарък, който БНФ и филмотечно кино ,,Одеон‘‘ правят на своите верни зрители, е българо-унгарската копродукция ,,Изпитание‘‘ (1942 г.) на Хрисан Цанков. Филмът ще бъде прожектиран от 35 мм филмова лента и в него участват легендарни български актьори като Надя Ножарова, Кръстьо Сарафов и Иван Димов.

Всички филми са с цена 7 лв. редовен билет и 5 лв. с намаление за студенти и пенсионери.
Филмите ,,Любов‘‘, „Пяна за вана“  и „Изпитание“ са с вход свободен!
Билети на касата на филмотечно кино ,,Одеон‘‘.

* * * * * * *

Програма          
29 април, събота
19.00 – Откриване: Чонтвари (Csontváry) – 1980, реж. Золтан Хусарик, 112’, цена: 7/5 лв.

30 април, неделя
17.00 – Ден на унгарското кино: Любов (Szerelem) – 1970, реж. Карой Мак, 96’, вход свободен.

1 май, понеделник
17.00 – Изпитание (Alkalom) – 1942, реж. Хрисан Цанков, 91’, вход свободен.
19.00 – Соколите (Magasiskola) – 1970, реж. Ищван Гаал, 100’, цена: 7/5 лв.
21.00 – Електра, моя любов (Szerelmem, Elektra) – 1974, реж. Миклош Янчо, 71’, цена: 7/5 лв.

2 май, вторник
19.00 – Сезон на класическия филм: Пяна за вана (Habfürdő) – 1979, реж. Дьорд Коваснаи, 76’, анимация, вход свободен.
20:30 – Осиновяване (Örökbefogadás) – 1975, реж. Марта Месарош, 87’, цена: 7/5 лв.

3 май, сряда
18.00 – Моят XX век (Az én XX. századom) – 1988, реж. Илдико Енеди, 104’, цена: 7/5 лв.
20.00 – Лешоядът (Dögkeselyű) – 1982, реж. Ференц Андраш, 115’, цена: 7/5 лв.

4 май, четвъртък
19.00 – Мефистофел (Mephisto) – 1981, реж. Ищван Сабо, 140’, цена: 7/5 лв.
Copyright © 2024 Dir.bg.