Кино „Люмиер“ отново е ключова локация за „Киномания“

Кино „Люмиер“ отново е ключова локация за „Киномания“Кино „Люмиер“ отново е ключова локация за фестивала „Киномания“, съобщават организаторите от НДК, цитирано от БТА

Във втория ден на фестивала – 17 ноември, е националната премиера на филма „Аз, капитан“ на режисьора Матео Гароне, носител на наградата за режисура на 80-ото издание на Международния кинофестивал във Венеция. Според мотивацията на венецианското жури филмът, който проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия, е „разтърсваща съвестта модерна одисея“. Освен със „Сребърен лъв“, филмът е отличен и с наградата „Марчело Мастрояни“ за изключителната игра на младия актьор Сейду Сар.

На 20 ноември предстои среща между киното и класическата музика с филма „Дивертименто“. Фокусът е нелекият път на младите музиканти и младежките симфонични оркестри. Специално за публиката, в кино „Люмиер“ филхармония „Пионер”, дирижирана от Любомир Денев-син, ще изпълни балада из сюита „Карелия“ от Ян Сибелиус и Симфонична картина „Нощ на голия връх“ от Модест Мусоргски. След това ще се потопим в истинската история на Захия Зиуани, която преследва мечтата си да стане диригент. Въпреки трудностите и не без помощта на семейството и общността си, тя действително успява да основе оркестър.

На 21 ноември ще бъде отбелязана 20-годишнина от създаването на документалния филм „Георги и пеперудите“ на режисьора Андрей Паунов и операторите Борис Мисирков и Георги Богданов. Лентата е носител на повече от 20 награди, представена е на повече от 100 кинофестивала в цял свят. В рамките на събитието ще се прожектира ново дигитално реставрирано копие на филма.

Късометражният филм „Обектът“ на Деян Цвятков ще има премиера на 20 ноември. Историята представя програмист, който се бори с емоциите, породени от загубата на майка му. Участват актьорите Йордан Ръсин и Виттория Николова.

Прожекции в „Люмиер“ ще имат и филмите „Клети създания“ на Йоргос Лантимос (28 ноември), „Гол за победа“ на Тайка Уайтити (30 ноември) и анимацията „Момчето и чаплата“ на Хаяо Миядзаки (2 декември).
Copyright © 2024 Dir.bg.