Заснемането на ”Адаптация

Заснемането на ”Адаптация”По стандартите на Спайк Джоунзи 53-те дни отделени за заснемането на     ”Адаптация” са наистина много. В основни линии това се е наложило, заради сцените, в които двамата братя играят заедно. За целта са използвани всички възможни ефекти и операторски трикове като прочутия  “зелен екран”. Кейдж споделя: “Заснемахме сцена със Чарли и Дейвид, като вместо него аз говорех на тенис топка. Понякога Спайк се преобличаше и гримираше като мен.”
Орхидеен делириум: Симптоми
"Нищо на света не може да се сравни с начина, по който хората възприемат орхидеите, те като че ли подлудяват хората. Тези които ги обичат, ги обичат лудо, те са най-сексуалните цветя на света.
-- Сюзън Орлеан, автор на “Крадецът на орхидеи”
“Орхидеен делириум” е точното наименование на широко разпространен феномен, известен още като “цветна лудост” или “цветна лъст”. Този синдром датира още от викторианско време. Богати орхидейни фанатици от цяла Европа са обсебени от идеята да откриват все повече и все по-рядки видове орхидеи. За целта наемали изследователи-ловци, които обикаляли най-затънтените кътчета на света, за да донесат невиждани до тогава видове. Днес “Орхидейния делириум” продължава да влудява мъже и жени, които с почти сексуална наслада издирват редки видове на тези чувствени цветя.  
* Международния оборот от търговия с орхидеи е 10 милиарда долара на година.
* Повече от три милиона американци отглеждат орхидеи в дома си.
* Над 300 000 американци са заклети колекционери на редки видове орхидеи.
          * Членовете на Американското орхидейно общество са 150 000
          * Открити са 30 000 вида орхидеи.
Сред първите симптоми на “орхидейния делириум” е стремежа да проявиш страст към нещо, и оценяването на различната красота, на нетипичните форми и необикновените цветове на повече от 30,000 различни на вид орхидеи. Всичко започва с решението да се сдобиеш с няколко орхидеи и да се опиташ да проумееш темпераментната им същност, лесната им адаптация към средата, тяхната изключителна крехкост и невероятна чувствителност, които изискват много повече от обикновено отглеждане. След това идва етапа на колекционирането, в който всъщност нещата стават много сериозни. Веднъж започнали, малцина са тези, които могат да спрат.  Макар и някои от тях да водят съвсем обикновен начин на живот, вътре в себе си те крият страстта да изпаднат във възторг от поредната си орхидеена придобивка. Известно е също така, че само бегъл поглед върху колекцията на приятел могат да ги хвърлят в истерия.  
Според Сюзън Орлеан, вманиачените колекционери вярват, че този вид пристрастяване е по-сериозно дори от алкохола и цигарите. В книгата на Ерик Нансен “Орхидеена треска” Джо Кюниш, който отглежда орхидеи споделя “Можеш да се отървеш от алкохола, хапчетата, жените, храната и колите, но пристрастиш ли се към орхидеите, няма връщане. Никога не можеш да се разделиш с тях ... никога”.
Copyright © 2024 Dir.bg.