Необичайните образи в "матричния" свят са създадени от реални актьори

Необичайните образи в За ролята на Нео братята Уашовски още от самото начало си представят Киану Рийвс. “Когато той се срещна с нас”, споделят те, “показа истинско вникване в проблемите на сценария. Можехме да обсъждаме филма с Киану така, както го обсъждахме помежду си. Той има някакво момчешко излъчване, което напълно отговоряше на представата ни за героя му. В същото време, героят му трябваше да бъде и зрял, да се развива и успее да овладее ситуацията.”

Рийвс казва: “Когато прочетох сценария за първи път, реших, че е доста изненадващ. В него имаше страхотно съчетание на влудяващ екшън, нетрадиционни характери и интересни идеи. Лари и Анди са много добри хора - много щедри и любезни. Всичко еволюира в нещо, което никога дотогава не бях виждал в киното: среща между сърцето и душата, духа и действието. Аз играя интересен герой - Томас Андерсън, който впоследствие става известен като Нео. Той е отчужден от света и хората, и доста подозрителен по отношение на самия живот. Той търси нещо, което да придаде смисъл на живота му, и вярва, че Морфей - героят на Лорънс Фишбърн, има отговор на всички въпроси.”

За Фишбърн братята Уашовски казват: “Лорънс е страхотен актьор, който направи ролята си много убедителна.”

Фишбърн споделя: “Във визуално отношение стилът на филма ми се стори много свеж и оригинален - всъщност, доста необичаен. Моят герой Морфей е лидер на група хора, които се движат вътре в “реалния” свят и извън него, за да намерят единствения човек, за когото считат, че може да им помогне. В по-широк аспект филмът се занимава със сблъсъка между реалността и хиперреалността, както и с разликата между това, което считаме за реално, и това, което не е.” За ролята на Тринити малко по-трудно се намира актриса. Единствената жена в бандата отстъпници на Морфей, тя е “желязна” и изцяло отдадена на каузата. В същото време тя е емоционално свързана с Нео и с това, което той може да означава за бъдещето на всички герои. Режисьорите се срещат с множество актриси преди да окрият Кари-Ан Мос. Но в мига, в който я виждат, знаят, че са намерили своята Тринити. “Искахме някой, който да не е много известен на публиката”, припомнят си братята. “Не искахме зрителят да отива на кино с предварително изградена представа за това дали тя ще играе “лошата” или “добрата”. Кари-Ан излъчваше невероятна физическа сила и имаше страхотно присъствие. Макар и да не се беше занимавала с бой професионално, изглеждаше така, сякаш може да те събори с едно кроше.” Мос коментира: “Филмът “Скок” много ми хареса. Тъй като знаех, че “Матрицата” е написан от Анди и Лари, с нетърпение очаквах да започна да работя с тях. Тринити е много силна жена, която има сериозна мисия и цел в живота си, и ще направи всичко, за да я постигне. В известен смисъл тя е истински воин. Но в същото време може да изпитва силна любов и състрадание, които се проявяват най-вече в отношенията й с героя на Киану - Нео. Това е противоречие в характера й...


Да знаете само как се облича!” Лари и Анди откриват актьор за ролята на Агент Смит в Австралия. Остават впечатлени от играта на Хюго Уийвинг в “Присила, кралицата на пустинята” и в “Proof” (1991, реж. Джослин Муурхаус), и с нетърпение очакват да се срещнат с него. “Хюго дойде в Лос Анжелис за прослушването. Прочете диалога си фантастично. Имаше желание да се подложи и на обучение за сцените с екшън, които бяха нужни за ролята му. Той беше изцяло погълнат от нея.” Уийвинг казва: “Това беше доста различно от типа филми и герои, които обикновено играя, но аз толкова исках да работя с Лари и Анди, които са много талантливи сценаристи и режисьори, че се съгласих. Моят герой, Агент Смит, е сложна личност. Да го пресъздам, беше голямо предизвикателство за мен. Агент Смит е човек, който се занимава с прилагане на законите, и е невероятно строг и непоклатим. Човешките слабости не са му чужди - той се гневи лесно, горделив е и е надменен. В един момент започва да развива странни теории и се превръща в нещо, което е хем ужасно, хем забавно. Това беше още една причина, поради която харесвах ролята си.” Джо Пантолиано за първи път се събира професионално с братята Уашовски във филма им “Скок”, където играе главната роля. В “Матрицата” играе Шифър - отстъпникът от групата на Морфей. Пантолиано внася пословичното си цинично чувство за хумор във филма. “Братя Уашовски знаят какво точно искат да постигнат”, обяснява той. “Виждат нещата в глобален план. Когато ти кажат: “Застани тук, кажи това, направи онова”, го казват, защото в главата си вече имат ясна представа за това как трябва да изглеждат нещата... А това е страхотно! Обожавам да работя с такива хора!”
Copyright © 2024 Dir.bg.