Да ти се завие свят от Матрици

Да ти се завие свят от МатрициДва филма (“Матрицата: Презареждане” и “Матрицата: Революции”), един бюджет и един почти фараонски снимачен период, едно мултимедийно нашествие, много обещания и няколко безпокойства.

Дали 2003 ще бъде годината на “Матрицата”?

Разделихме се с Кеану Рийвс, точно когато се беше научил да се издига във въздуха, осъзнал съдбата си и изпълнен с решимост.

Матрицата: Презареждане” подхваща историята точно там, където “Матрицата”, я беше оставила.

Но обнадеждаващия тон се оказва краткотраен: машините са успели да открият бунтовническия град Зион, скрит в центъра на Земята.

Единствената надежда за хората е да се доберат до Господаря на ключовете, дребен азиатец с очила, пазен грижливо от Меровингиан (Ламбер Уилсън), диаболичния владетел на Матрицата.

На пътя на бунтовниците се изправят и Близнаците - двама войни албиноси, които притежават способността да се дематериализират и да се появяват отново като призраци.

Агент Смит не остава по-назад, защото той вече може да се мултиплицира с помощта на  компютърен вирус.

Това дава възможност на братята Уашовски да дирижират една направо класическа сцена, в която Нео се бие със стотина копия на агент Смит.

Сред най-впечатляващите сцени от “Матрицата: Презареждане” е тази на магистралата, когато Морфей и Тринити се опитват да извлекат Господарят на ключовете от Матрицата, а единствената телефонна кабина се намира на няколко мили по нататък по пътя и всеки шофьор е потенциално тяло, което би могло да се използва от агентите…

Следват две битки върху камион и кадилак, движещи се с пълна скорост, а също и преследване с мотор. И след като не намират подходящ отрязък от магистрала, братята Уашовски решават да си построят две мили. А удобството им струва 300 000 долара за четвърт миля.

Докато ефектите в “Матрицата” възлизат на 412 кадъра, то в двете продължения те са над 2500 и някои от тях са изисквали три години работа.

Инвестициите вложени във втора и трета част на “Матрицата” надхвърлят 300 млн. долара и въпреки феноменалния успех на първия филм, представляват известен риск.

Също както и намерението да се пусне “Матрицата: Революции” само 6 месеца след втората част. “Това никога не е правено”, подчертава продуцентът Джоуел Силвър.

Авторите на концепцията си дават сметка както за нетърпението на феновете, така и за рисковете от свръхдоза.

Което не им пречи паралелно с премиерата на “Презареждане” да пуснат на пазара и видеоигра, която се нарича “Enter The Matrix”, а също и да създадат поредицата от 9 късометражни анимационни филма, под общото заглавие “Аниматрицата”, в които е развита митологията на игралната трилогия.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.