Лорънс Фишбърн - да започнеш кариерата си с Копола

Лорънс Фишбърн - да започнеш кариерата си с КополаЛорънс Фишбърн (Морфей), уважаван за работата си на театралната сцена и екрана, получи номинация за “Оскар” за убедителния портрет на Айк Търнър в хитовия биографичен филм за Тина Търнър “Тина”. Фишбърн, започнал да играе на 10-годишна възраст, е само на петнадесет години, когато спечелва ролята на младия войник Клийн в епоса на Франсис Форд Копола за войната във Виетнам “Апокалипсис сега”. Той работи с Копола и в “Rumble Fish” (1983), “Gardens of Stone” (1987) и “Котън Клъб”. Фишбърн работи два пъти и с уважавания режисьор Джон Сингълтън - във филмите му “Момчетата от квартала” и “Higher Learning” (1995).

Сред другите му значими роли са тези в “Отело”, “Невинни ходове”, “Справедлива кауза”, “Лоша компания”, “Процес от класа”, “Дълбока нелегалност”, “Флед”, “Каденс”, “Кралят на Ню Йорк”, “Червена топлина”, “Пурпурен цвят” на Стивън Спилбърг, и в появилите се наскоро “Гангстер” и “Смъртоносен хоризонт”.

За ролите си на малкия екран Фишбърн получава номинации за “Еми” и “Златен глобус” за ролята си във филма “The Tuskegee Airmen” (1995, реж. Робърт Марковиц) - историята на първите черни военни пилоти на Америка. Той получава и наградата “Еми” за ролята си в първия епизод на продуцирания от Робърт де Ниро сериал “Tribeca”. През 1997 г. Фишбърн получава номинация за “Еми” за главна мъжка роля в минисериал за звездната си роля в “Miss Evers’ Boys” (1997, реж. Джоузеф Сарджънт), на която той е и изпълнителен продуцент. “Miss Evers’ Boys” получава пет награди “Еми”, включително и лелеяната Награда на президента, която се дава за програма на социална или образователна тема. През 1992 г. Фишбърн получава наградата “Тони” за работата си в постановката на Бродуей на пиесата от Огъст Уилсън “Two Trains Running”, където той изиграва наново ролята на Стърлинг Джонсън, която измисля за първи път, докато е в “Йейл Репертъри Тиътър”.
Copyright © 2024 Dir.bg.