За продукцията

За продукциятаКогато режисьорът Филип Нойс (“Светецът”, “Патриотични игри”) прочита шедьовъра на Грийн решава, че иска да екранизира този роман от световна величина. Той установява, че правата са закупени от продуцентския тандем на Сидни Полак и Антъни Мингеля, създатели на някой от най-големите кино шедьоври като “Английския пациент” и “Извън Африка”.  

Те самите дълги години са правили опита за създаването на този филм, но са се сблъскали с многобройни проблеми и най-вече предубеждението, че това е поредният филм за Виетнамската война. Когато Филип Нойс пресъздава пред тях идеята си за това как според него да бъде създаден филма, Полак и Мингеля решават, че той е човекът, който трябва да се нагърби с режисурата.

Следващото стъпка е откриването на сценарист, който може да адаптира толкова известна книга на един от най-големите романисти. За целта е нает носителят на Оскар Кристофър Хамптон (“Опасни връзки”,”Мери Райли”).

Финалната стъпка е сформирането на подходящ екип от актьори, които да изиграят циничният журналист Фаулър, младата му виетнамска любовница Фуонг и привидно наивния американец Пайл. За един филм, който съчетава и любовна история и мистериозно убийство е от съществено значение подбирането на актьори, който да имат подходящо сценично излъчване.

Първият пробив идва когато успяват да привлекат за проекта двукратния носител на “Оскар” британския актьор Майкъл Кейн. Брендън Фрейзър е логичният избор  за ролята на Олдън Пайл, защото “той може да пресъздаде образ, в който публиката да повярва”, казва режисьорът Нойс.

Най-големият проблем идва с намирането на актриса, която е в състояние да изиграе ролята на Фуонг без нейното присъствие да се загуби между тези двама актьори. В крайна сметка след изтощителен кастинг проведен сред 500 виетнамски жени от цял свят, ролята е поверена на До Хай Йен, която, въпреки че не знае английски е определена от режисьора като :самороден диамант”.
Copyright © 2024 Dir.bg.