“Тихият Американец” - любов, предателство, смърт, брилянтна актьорска игра...

“Тихият Американец” - любов, предателство, смърт, брилянтна актьорска игра...Всичко е позволено в любовта и войната е посланието на “Тихият Американец”, едно от най-завладяващите кино приключения, излизали в последно време на голям екран. Създателите на “Английският пациент” и режисьорът на “Светецът” ни предлагат едно магическо потапяне в атмосферата на Сайгон от 50-те години на 20 век. Място където живот те омайва като опиум и където всичко може да бъде простено в името на любовта.

Любов, предателство и смърт свързват Томас Фаулър, застаряващ британски журналист, неговата виетнамска любовница Фуонг и техният нов приятел, мистериозният американец Олдън Пайл, който е в основата на конспирация, дала отпечатък върху целия свят и променила завинаги живота и на тримата.

Брилянтната актьорска игра на Майкъл Кейн в “Тихият Американец” му донесе поредната номинация “Оскар” за най-добра мъжка роля, а Брендан Фрейзър прави една от най-силните роли в кариерата си. Бурните дискусии в САЩ, породени от анти-американските послания във филма бяха причина премиерната дата на ‘Тихият Американец” да се отлага многократно и филмът да бъде сериозно пренебрегнат при раздаването на филмовите награди.

Номинации и награди за филма:

Оскар 2002- номинация за главна мъжка роля на Майкъл Кейн
Златен Глобус 2002- номинация за главна мъжка роля на Майкъл Кейн

БАФТА 2002- номинация за главна мъжка роля на Майкъл Кейн
Златен сателит 2002- Награда за най-добра мъжка роля на Майкъл Кейн, номинация за най-добър режисьор, най-добър филм, най-добра поддържаща актриса.

Награди за най-добър режисьор на Филип Нойс от филмовите критици на Лондон, Сан Франциско и Американският национален борд на критиците.

Награди за най-добър актьор за Майкъл Кейн от филмовите критици на Лондон и Сан Франциско
Copyright © 2024 Dir.bg.