Тихият американец и пробуденият англичанин - вече в кината!

Тихият американец и пробуденият англичанин - вече в кината!Виетнам. Сайгон. Някъде след като са се появили комунистите и преди да дойдат американците.

Английският журналист Том Фаулър научава за насилствената смърт на приятеля си Паайл, намерен намушкан с нож в реката.

Той съобщава това на красивата виетнамка Фуонг, в която Пайл е бил влюбен, и с която Фаулър живее. Но защо този американец е бил убит?

След един брилянтен “Rabit-Proof Fence”, който бележи завръщането му към австралийските корени, режисьорът ФИЛИП НОЙС създава някак междудругото “Тихият американец” – един майсторски и вълнуващ филм, с който демонстрира и утвърждава забележителните си режисьорски умения.

Очевидно е, че загърбването на американските блокбастъри (той има във филмографията си заглавия като “Патриотични игри”, “Светецът” и “Сливър”) му се отразява добре!

Трябва да признаем освен това, че умее да се обгражда с ценни хора. С КРИС ДОЙЛ зад камерата (“В настроение за любов”) и уважавания драматург КРИСТОФЪР ХАМПТЪН като сценарист (“Опасни връзки”), Нойс може да е напълно сигурен за качеството на работата си.

Като прибавим към това печелившо трио един МАЙКЪЛ КЕЙН в най-добрата си форма, се получава филм, богат със своите няколко нива на прочит и с удоволствието, което е в състояние да гарантира на голям брой зрители.

Кейн действително е забележителен в ролята на журналист в края на кариерата си, влюбен във Виетнам и в бившата проститутка Фуонг…

Редом с него, Брендан Фрейзър най-сетне е получил роля оценяваща подобаващо таланта му.

В ЕДНА ЧУДЕСНА АТМОСФЕРА, БЛИЗКА ДО ТАЗИ НА “ШИВАЧЪТ ОТ ПАНАМА”, с много грижливо разработена визия, “Тихият американец” редува с безспорен талант, трилър, политическа драма и романс.

При това успява да изведе на преден план значимостта на персонажите и отношенията между тях. В условията на тайна или явна война, на хората не им остава друго, освен да се пробудят…

При това на фона на разиграващите се в този момент политически игри и военни събития в различни точки на света, филмът изглежда тревожно актуален.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.