Асен Траянов във времето

Асен Траянов във времетоНа 20 юни се навършват 70 години от рождението на големият български телевизионен режисьор Асен Траянов.

По този повод Българската Национална Телевизия ще излъчи документалния филм на Станимир Трифонов “Асен във Времето”.

Това е първи ят опит да се представи драматичната съдба на един от първите български творци, които полагат основите на телевизията като изкуство у нас.

Асен Траянов е автор на някои от най-известните постановки на “Телевизионния театър”, сред които се откроява мюзикълът “Човекът от Ла Манча” (съвместно с Гриша Островски).

Той е режисьор и на първият български телевизионен филм “Жена премина кръстопътя”  с участието на Цветана Манева и Стефан Данаилов, отличен с наградата “Златна ракла”.  

Във филма на БНТ своите впечатления от работата си с Асен Траянов разказват артистите Коста Цонев, Никола Анастасов, Татяна Лолова, Цветана Манева, Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, колегите му режисьори Хачо Бояджиев и Павел Павлов, бившият директор на телевизията поетесата Леда Милева, критикът Владимир Игнатовски.

Във филма са включени откъси от някои от най-известните работи на режисьора, които както по-голямата част от творчеството на Асен Траянов се съхраняват в Златния фонда на Българската Национална Телевизия.
Copyright © 2024 Dir.bg.