Перфектен обир

Перфектен обирВ миналото се правеха доста филми за обири. Не екшъни, нито драми, а специален жанр истории, в които водещи бяха съспенса и доброто чувство за хумор.

После интересът към грандиозните проекти и детайлно изпипаните планове като че ли спадна.

През последните години бяха направени само единични опити в тази област, като “Най-обикновен престъпник”, “Прецакването” или “Бандата на Оушън”. А ето че сега се появява свежо ново попълнение в лицето на “Обир”.

Като всеки перфекционист, Джо Мур е човек, който обича добре свършената работа.

Ето защо всичките му обири са подготвени грижливо, етап по етап и действията са предварително разиграни и проверени с партньорите му до последната секунда.

Но един ден, по време на удар в бижутерски магазин, Джо е принуден да мине с открито лице пред обектива на охранителната камера. И проблемите започват, особено когато Мики Бергман, прекупвачът на крадени вещи, с когото работи, иска от него повече пари…

Обир”, осмият филм на Дейвид Мамет като режисьор и сценарист след “Къщата на игрите”, отново е драматургичен бисер.

Това, което характеризира Мамет в най-голяма степен е тънкият му усет към разказа, естествения и същевременно детайлно разработен диалог и чудноватия му хумор, граничещ с иронията.

Обир” притежава всички гореспоменати качества, характерни за творбите на Мамет, което естествено допринася за превръщането му в добър черен филм.

Тази история, в която лоялността си съперничи с предателството, ни потапя в низ от неочаквани капани и изненадващи обрати.

Същевременно, когато фино навързаните диалози са вложени в устата на умели изпълнители, удоволствието на зрителя се удвоява.

Джийн Хекман е необикновен актьор с изключително успешна кариера.

Той естествено и деликатно, се вмъква в кожата на мозъка на този екип от крадци… Де Вито играе мръсници без ни най-малко усилие и при това с видимо удоволствие, а Ребека Пиджън и Рики Джей, които са свикнали да работят с Мамет, са направо чудесни. Отбора завършва Делрой Линдо, който внася необходимата доза агресия и черен хумор.

Обир” е филм, който със сигурност може да бъде препоръчан на всички истински почитатели на добрия сценарий.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.