На 96 години почина Катрин Хепбърн - легендарната американска актриса

1907-2003
На 96 години почина Катрин Хепбърн - легендарната американска актрисаЛегендарната американска актриса Катрин Хепбърн почина на 96 години в дома си в Олд-Сейбрук, щата Кънектикът.

Тя е една от иконите на Холивуд, която е номинирана 12 пъти за наградата “Оскар” – рекорд, който бе подобрен едва тази година от Мерил Стрийп.
 

Катрин обаче е ненадмината със спечелените 4 статуетки в раздела за най-добра актриса за филмите “Ранна слава” (Morning Glory, 1934), “Познай кой ще дойде на вечеря” (Guess Who's Coming to Dinner, 1968), “Лъвът през зимата” (The Lion in Winter, 1969) и “Край златното езеро” (On Golden Pond, 1982). Съвсем заслужено тя бе призната през 1999 г. за най-добрата американска актриса в допитване, организирано от Американския киноинститут.

Хепбърн се снима в киното повече от 60 години – за последе път тя се появи на екрана във филма «Любовен роман» (1994). Прочута с ролите си на умни, независими и в същото време истински женствени героини, Катрин Хепбърн бе любимка на много поколения зрители, макар че самата тя смяташе, че не е постигнала кой знае какво в изкуството.

«Можах само три пъти да почувствам, че действително се справям като актриса. Не смятам, че съм реализирала всичко, на което съм била способна. Това е отвратително. По-важен е животът.

Разходки, домакински занимания, семейство. Рождение, болка и радост - и смърт. Актьорството е просто очакване на  торта с крем. Това е всичко», споделя актрисата приживе.

Въпреки изострянето на здравословните й проблеми през последните години, включително претърпяната операциа на бедрото и болестта на Паркинсон, Хепбърн остава вярна на себе си в своето трезво философско отношение към всичко на този свят. “Аз знам, че няма да изчезна.

Не се страхувам от другия свят или от каквото и да е друго. Не се боя от ада, макар и да не очаквам да видя рая».

От 12-годишна Катрин играе в любителски спектакли, а след като порасва, работи в различни театри на Бродуей. В киното дебютира през 1932 г. във филма «Сметката за развода» (A Bill Of Divorcement).

Заглавието на филма «Ранна слава» (Morning Glorya 1933), с който става прочута, се оказва пророческо. Успехът съпътства Хепбърн и в екранизациите на произведения от американската класика «Малки жени» (Little Women, 1934), и в съвременни комедии «Възпитанието на «Бейби» (Bringing Up Baby, 1937), «Отпуск» (Holiday, 1938).

Тя е една от първите актриси в Холивуд, които получават правото сами да избират филмите и режисьорите.

През 1942 г. по време на снимките на филма  «Жена на годината» (Woman Of The Year) катрин среща актьора Спенсър Трейси, с който впоследствие се снима общо в 9 филма.

Тяхната любовна връзка продължава 25 години. Но поради факта, че Трейси от етични съображения не може да напусне своята съпруга и глухонемия им син, двамата с Хепбърн дълго отричат интимните си контакти.
Едва след неговата смърт в своята автобиографична книга «Спенсър и Катрин: интимни спомени» великата актриса разкрива пред света истината за техните взаимоотношения.

За последен път тя участва редом до Спенсър Трейси в прекрасната драма на Станли Крамер «Познай, кой ще дойде на вечеря?» (Guess Who's Coming To Dinner, 1967,).

Хепбърн също е равностойна партньорка и на други велики актьори: Хъмфри Богарт - в «Африканската кралица» (The African Queen, 1951); Питър О'Туул в «Лъвът през зимата» (The Lion In Winter, 1968), а вече на преклонна възраст партнира великолепно и на Хенри Фонда в чудесния филм на Марк Райдъл «Край златното езеро” (On Golden Pond, 1981).

Катрин Хепбърн написва още две мемоарни книги – едната е за трудния снимачен период на филма на Джон Хюстън «Африканската кралица», а другата е бестселърът с гордото заглавие «Аз» (1991). Била е омъжена само веднъж в живота си за Лъдлоу Огдън Смит, с когото живее от 1928 до 1934 г. Няма деца.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.