За продукцията

За продукциятаПредставете си десет прекрасни дни на борда на луксозен океански лайнер, като всяка сутрин се събуждате в различни, красиви пристанищни градове на Египет, Турция, гръцките острови - денем се отдавате на блаженство под средиземноморското слънце, всяка вечер танцувате и се забавлявата в игралната зала. Едва ли звучи като типичната филмова продукция. Но в случая с “Разходка с лодка, невероятната одисея от грешки, за двама души, оказали се в открито море на борда на гей круиз, е просто част от описанието на работата. Продуцентът Брад Кревой и режисьорът Морт Нейтан, след хитовата комедия “Kingpin” (с Уди Харелсън и Бил Мъри), решили да снимат филм за екзотично пътуване с кораб. Резултатът бил необичайната “плаваща” продукция “Разходка с лодка, с която се забавлявали толкова много, колкото би се веселила и публиката, когато го гледа.

"Всичко в този филм надхвърли очакванията ми", казва Куба Гудинг Мл., който играе ролята на Джери, ерген с разбито сърце, който среща на борда жената на мечтите си. "Беше прекрасно време".

"Беше като сън. Голям сън, когато вкъщи няма никой!", казва Хорацио Санц, който изпълнява ролята на Ник, обсебеният от мисли за секс най-добър приятел на Джери. "Правихме всичко, което се прави на круиз. Лежахме на слънце. Пиехме коктейли край басейна..."

В основата си “Разходка с лодка” продължава традицията в киното, започната от братя Фарели и Кревой с "От глупав по-глупав" и  "Kingpin", на който Нейтан е и сценарист. Комедията също изглежда най-добрия начин Нейтан и Кревой да продължат сътрудничеството си. Заедно те решили, че Нейтан, който има дългогодишен опит в телевизията и е спечелил две награди “Еми” като сценарист и продуцент на "The Golden Girls", ще направи с “Разходка с лодка” своя режисьорски дебют.

"“Разходка с лодка” следва модела на "Някои го предпочитат горещо", казва Нейтан. "Тези две момчета са принудени да приемат новите си идентичности, и през това време откриват свои нови страни, за които не са подозирали. Към края на филма, Джери се носи по дансинга с един травестит и му харесва. Говорим за освобождението".

Целият екип на “Разходка с лодка”, заедно с няколко дузини статисти, се качили на кораба в Атина и пътували из Средиземно море десет дни. Тъй като цената за наемането на целия кораб не била никак малка, кинаджиите си го поделяли с исински туристи, които с удоволствие станали свидетели как американци снимат бъдещ комедиен хит.

"Ние разполагахме с около половината от кораба", казва Кревой. "Голямото предизвикателство беше как да не съсипем почивката на останалите пътници, които си бяха платили. Един от начините беше да ги въвлечем в проекта, като ги наемем за статисти, което се оказа много забавно."

"Определено се чувствах нервен в началото", спомня си Нейтан. "Мислех си, че съм се запътил към пълна катастрофа - всички фактори ми изглеждаха налице. Но всъщност всичко мина чудесно. Снимахме повечето от екстериорите, когато корабът беше в пристанищата и пасажерите обикаляха пазарите. Всички бяха невероятно мили и отзичиви".

За Гудинг, да се окаже в средата на Средиземно море, заобиколен от стотици фенове без път за бягство, изглеждало като най-лошия му кошмар. "Отначало бях ужасен и не смеех да изляза от стаята си, когато не снимахме", спомня си актьорът. "После разбрах, че това не може да продължава. Затова излязох и започнах да говоря с всички. Преди да се усетя и вече бях приятел с петдесетина от туристите и бях чул всичките им истории. Беше чудесно време!"
"Това си беше плаващ купон", казва Кревой.
"Още не мога да повярвам, че ни платиха за това", добавя Вивика Фокс, която е в ролята на Фелиша, красивата бивша приятелка на Джери. "Това беше работа-мечта, да снимаме този толкова смешен филм и да пътуваме из най-красивите места на света."

Актьорите и пътниците се разбирали чудесно, но не всичко с плаването минало толкова гладко. Между Египет и Турция, корабът попаднал  на една от най-тежките бури в Средиземно море от години насам. "Духаше с такава сила, че корабът, който е огромен, се клатеше като детска играчка във ваната", казва Нейтан. "Чувствахме се като в автоматична пералня".

Роселин Санчес, в ролята на Габриела, сексапилната инструкторка по танци, която се влюбва в героя на Гудинг, Джери, получавала пристъпи на морска болест дори в съвсем спокойни води. Докато бурята връхлитала кораба последния снимачен ден, тя се борела да остане в нормален вид. "Беше ми толкова трудно", оплаква се актрисата. "Това беше последната ми сцена и трябваше да я завърша. Но бях позеленяла".

Виктория Силвстед, в ролята на Инга, от шведския Бикини тим, която се влюбва в Ник, си спомня как вълните се разбивали в прозореца й, на петия етаж. "Виждах рибите през прозореца си", казва тя. "По-късно същата вечер излязох да видя дали има някой на палубата. Всички от екипа си бяха сложили спасителните пояси. Беше доста страшничко".

Но Санц и няколко актриси от Бикини тима, реагирали по друг начин. "Решихме да го ударим на танци", спомня си Санц. "Всички бяхме в дискотеката със спасителните жилетки и подът се люлееше като бесен. Беше като на Титаник. Танците бяха много интересни, защото според накланянето на кораба, всички се струпвахме ту в единия, ту в другия край на дансинга. Беше наистина голям кеф!".

Разбира се, това не били точно тези лудории, които Нейтан и съсценаристът Уилям Бигелоу си представяли, когато пишели сценария на "“Разходка с лодка”. Уникалната им идея за круиз -филм възникнала по време на обед в Лос Анжелис, където общи приятел им разказал колко доволен останал от подобно пътуване с кораб в изцяло мъжка компания.

"Докато слушахме историите му, се обърнах към Бил и го попитах, 'Защо само си седим и се смеем? Защо не напишем нещо такова?'" казва Нейтан. На следващия ден той и Бигелоу, започнали изграждането на сюжета. Като просто си представяли как биха се чувствали те на едно такова пътуване, Нейтан и Бигелоу стигнали до историята за двама мъже с традиционна сексуална ориентация, попаднали по погрешка на гей круиз, и въпреки всички препятствия, открили там жените на своите мечти.

"Сценарият ме накара да се смея с глас", казва Кревой. "Беше много смешен и откровен, без да е обиден. И направи изборът на актьорите много лесен, защото всеки, който можеше да чете, искаше да участва".

При избора за ролята на Джери, Нейтан търсел актьор не само с природна комедийна дарба, но и способен да бъде уязвим, важно качество, според Нейтан, за да съчувства публиката на Джери. Не е изненадващо, че Гудинг бил на едно от първите места в предварителния списък на режисьора.

"Когато прочетох сценария за първи път, си помислих, че е  истерично смешен", казва Гудинг. "После срещнах Морт и се смяхме цял час, докато обядвахме. Казах си, 'Това е човекът, който трябва да направи този филм.' И той го направи".

"Куба е съвършен комедиен актьор. И обича това, което прави", казва Нейтан. "Изобщо не се страхува от нищо. Готов е да опита всичко. Но ние всички знаем колко добър е и в драматичните роли. Мисля, че именно усетът му за драма му позволи да направи ролята си толкова добре. Насред всичките визуални гегове и сексуални смешки, той успя да даде твърде емоционална основа на Джери. Това придаде голяма плътност на героя му".

Опитен актьор с разностранни възможности, Гудинг пренебрегва обичайната разлика в изпълнението на драматични и комедийни роли. "И двата жанра имат еднаква привлекателност и интензитет. Всичко опира до усета за различните ситуациии и конфликти, в които е поставен героят", казва той. "Комедиите са моите драми и драмите са моите комедии".

За Санц възможността да работи с Гудинг била основната причина да пожелае да стане част от “Разходка с лодка”. "Куба е велик комедиант. И има огромна, трескава енергия", казва Санц. "В Германия ходехме по дискотеки до три сутринта и Куба танцуваше брейк като луд. Германците се събираха около него и скандираха 'Куба. Куба.' На следващата сутрин би трябвало да спи на снимачната площадка,. Мислех си 'Изобщо няма да се събуди.' Но Куба беше винаги там - готов преди всички".

Веднъж подписал договор за участие в проекта, Гудинг започнал да убеждава създателите на филма да ангажират за ролята на Ник Хорацио Санц. Две години по-рано, Гудинг бил гост-звезда в  "Saturday Night Live" и незабавно харесал Санц, който бил един от членовете на тогавашния състав на шоуто. "В един от скечовете ние двамата трябваше да играем рапъри", спомня си Гудинг. "Хорацио беше дебелият рапър, а аз един от неговите бек вокали. Това така и не влезе във финалния вариант на шоуто, но беше ужасно смешно и оттогава знам, че искам да работя с него".

"Спомням си, че имахме репетиция на маса за Saturday Night Live", казва Санц, "и Куба беше изключително енергичен. Той направо си разкъса дрехите пред Моника Люински, която също беше в шоуто", смее се той. "Чудесно е да се играе с някой като него - той никога не оставя топката да падне на земята".

Нейтан и Кревой били удивени от естествената химия между Гудинг и Санц. "Те наистина изглеждат като приятели", казва Кревой. "Но на сцената стават направо забележителни. Сякаш се познават от 20 години". Нейтан добавя, "Също като Куба, Хорацио е актьор, който играе в комедийни ситуации като реален човек. Прилича на уплашена сърна. Много е смешен, но е и много мил".

Когато се стигнало до избора на актриса за ролята на Габриела, Кревой и Нейтан се затруднили при намирането на правилната комбинация от сексапил и комедиен блясък. Това било до момента, в който срещнали Роселин Санчес. "Когато я видях за първи път си помислих, 'Е, тя наистина изглежа съвършено. Но дали е забавна? Ще може ли да го направи?'", спомня си Нейтан. "После тя си отвори устата и около 30 секунди по-късно си казах 'Това е жената'".

"Морт беше толкова отзивчив по време на целия смимачен процес. Имах му пълно доверие", казва Санчес. "Той стана мой скъп приятел".

"Това, което ми харесва в Роселин, е, че тя може да бъде много уязвима, но има и голямо достойнство. Истинско достойнство", казва Гудинг. "Веднага ще ви спечели".

За Вивика Фокс ролята на Фелиша била много добра промяна на темпото. Нейтан и Кревой я предупредили, че някои от ситуациите, в които трябва да изпадне, биха могли да са й неудобни, например като ситуацията, в която Джери повръща върху нея, докато й предлага да се оженят. Но Фокс не се разубедила.

"В повечето филми, които снимам, аз обикновено съм доброто  момиче, което всички харесват", казва Фокс. "Трябва да съм безупречна. Като порцеланова статуетка. Затова идеята ми хареса и реших да се възползвам от шанса и да направя някои малко неприлични неща", смее се Фокс. "Казах на Морт, 'Ако искаш да повърнеш върху мен, направи го два пъти.'"

Все пак най-неочакваният комичен удар в кастинга бил изборът на Роджър Мур за ролята на Лойд. Известен на публиката от цял свят като Джеймс Бонд, символът на мъжествения шик и изтънчения вкус, Мур разрушава по неповторим начин собствения си имидж с ролята на жизнерадостен палавник, игриво преследващ Ник, героя на Санц .
                                                                    .
"Докато пишех репликите на Лойд, в главата ми непрекъснато звучеше гласът на Роджър Мур", казва Нейтан. "Някой елегантен, изискан, изключително чаровен и смешен. От типа на Джеймс Бонд". Нейтан и Кревой мислели, че шансът им е много малък, но все пак изпратили сценария на Мур. След по-малко от седмица получили ентусиазираното му съгласие. "Помислих си, че това е най-смешният сценарий, който съм чел от доста време насам", казва Мур, който напоследък посвещава все по-голяма част от времето си в услуга на УНЦЕФ. "А и за мен беше нещо съвсем различно".

Чарът на Мур и безпогрешното му чувство за хумор бързо го превърнали в любимец на актьорите и екипа, също както и на всички пътници на борда. "Той беше чудесен", обяснява Санчес. "О него излизат искри - толкова е забавен. Беше с жена си и двамата заедно са като кралски особи".  "Обичам този човек", казва Гудинг. "Бих снимал филм с него и във влаково купе".

"Роджър винаги е готов да се възползва от шанса", казва Нейтан. "Никога не се колебае да опита каквото и да е - макар че малко се поколеба, когато трябваше да го изхвърлим от самолета. Но дори и тогава каза, 'Защо не?' изруга два-три пъти и скочи".

Един от най-хубавите моменти за Санц, било заснемането на урока по танци с Мур. "Беше невероятно забавно. Той е легенда, нали знаете? Прлекарахме целия ден в танци, През цялото време той ми си натискаше, правеше неприлични намеци", смее се Санц. "Беше велико. Оставих  го той да води, разбира се. Той е  Агент 007".

За Гудинг най-паметният  момент бил заснемането на сцената с травестита, в която Джери е принуден да пее и танцува на диско класиката "I'm Coming Out", облечен само по бандаж, пайети и паунови пера. Някои актьори биха се затруднили, но Гудинг веднага сграбчил възможността да направи нещо, което не е правил досега.

"В този вид беше поразително смешен... и много привлекателен", спомня си Мур. "Аз даже леко се обезпокоих".

"Това ми беше любимата сцена", казва Гудинг. "През цялото време докато снимахме тази сцена, можех да мисля само за Люсил Бол. А аз обичам Люсил Бол!"

"Куба направи с пълна всеотдайност тази сцена, която не само е страхотна за гледане, но е страхотна и за героя", казва Нейтан. "Той напълно се въодушеви от идеята за израстването на Джери, което е основен момент във филма. И Джери и Ник разбират, че те не могат да съдят другите. Те се научават да бъдат по-честни със себе си, което им позволява да следват сърцата си и да взимат правилните решения."

Санц се съгласява и намира сходни моменти и в емоционалното развитие на Ник. "В началото Ник е от така наречените мъжкари. Всъщност простак. Не е особено цивилизован или толерантен", казва той. "Но шантавата ситуация на кораба го принуждава да порасне малко. Той става по-състрадателен."

"Според мен този филм ни учи, че не можем да осъждаме хората заради сексуалните им предпочитания", казва Гудинг. "На юг все още убиват хора, защото са черни. Невежество, невежество, невежество! Единственият начин да се освободим от това е малко повече образование, а най-лесният начин да научиш някого е като го накараш да се смее. Надявам се, че сме успели".
Copyright © 2024 Dir.bg.