Актьорът – хамелеон навърши 60 години

Актьорът – хамелеон навърши 60 годиниНа 17 август навърши 60 години един от най-великите филмови актьори на нашето време – Робърт Де Ниро.

Той е дете на художници, които се развеждат, когато е едва 2-годишен. Израства в Ню Йорк и попива уличната култура на италианския квартал. Увлича се от актьорството още от малък и дори напуска училище на 16 години, за да му се отдаде изцяло. Усвоява тайните на превъплъщението, изучавайки Метода на Станиславски, така както е преподаван от Лий Страсбърг и Стела Адлер в прочутото “Актърс студио” в Ню Йорк.

Дебютира във филма на Брайън Де Палма “The Wedding Party” (1966), който обаче излиза по екраните  три години по-късно. Първата ме поява е в “Greetings” (1968), също режисиран от Брайън Де Палма. Няколко години изпълнява само епизодични роли, докато през 1973 г. се изявява ярко в “Бий барабана бавно” (Bang the Drum Slowly) и особено в “Зли улици” (Mean Streets), с който се слага началото на изключително плодотворното му сътрудничество с режисьора Мартин Скорсезе. Двамата създават заедно 8 филма, като за някои от тях – “Шофьор на такси” (1976) и “Разярения бик” (1980), инициативата принадлежи на Робърт Де Ниро.

За невероятното си превъплъщение в образа на боксьора Джейк Ла Мота получава първия си “Оскар” за главна роля. Още през 1974 г. Де Ниро спечелва почетната статуетка, но за поддържащата роля в ганстерската драма на Франсис Форд Копола “Кръстникът 2”. От този филм пък датира съперничеството му с друг велик  възпитаник на “Актърс студио” - Ал Пачино, на когото е поверен централния персонаж в трилогията за мафията - Майкъл Корлеоне. След години двамата актьори ще премерят силите си вече в директен сблъсък в култовата кримка “Жега” (1998) на реж. Майкъл Ман, но за публиката пак ще бъде трудно да каже кой е по-голям от двамата.

Много от филмите, в които е играл Робърт Де Ниро отдавна са се превърнали в класика. И не на последно място – именно заради неговото гениално присъствие в тях. Освен повечето от изпълненията му под майсторската режисура на Мартин Скорсезе, в историята на киното ще останат завинаги и образите, създадени от Де Ниро в епични творби, като “Ловецът на елени” (1978) на Майкъл Чимино, “Имало едно време в Америка” (1984) на Серджо Леоне,  “Мисията” (1986) на Роланд Джофе, “Недосегаемите” (1987) на Брайън Де Палма и др.
Освен в сериозни роли актьорът - хамелеон се чувства еднакво комфортно и в комедии, например “Запознай се с нашите”, “Анализирай това”, “Анализирай онова” и др. Ориентирането му към “по-лекия” жанр започва с чудесното превъплъщение в кримикомедията “Среднощен бяг” (1988) на реж. Мартин Брест.

Американският филмов институт отдаде заслужено признание за цялостното творчество на Робърт Де Ниро, връчвайки му 31-ата награда в своята история. Сред предишните носители на това престижно отличие се открояват имената на легенди,  като Алфред Хичкок и Клинт Истууд.
Робърт Де Ниро се изявява успешно и като режисьор с филма си “Бронкска история” (1993), а в момента е пред завършване изключително амбициозният му проект “Good Shepherd ”, създаден в собствената му киностудия в Ню Йорк “Трайбека”.
И двата досегашни брака на Де Ниро се провалят. Първата му съпруга е актрисата Даян Абът. Двамата имат син Рафаел Де Ниро, който също е актьор. От втората си съпруга Грейс има също син – Елиот.
Copyright © 2024 Dir.bg.