Афера с италианско качество

19.09.2003 г.
Афера с италианско качествоПредава най-добре този, който предава последен. Тази трансформация на познатата максима е съвсем на място в новия филм на Ф. Гари Грей “Италианска афера”.

Чарли, Джон и техният екип от опитни крадци организират невероятно зрелищен обир на един сейф във Венеция. Но когато идва време да се наслаждават на плячката – 35 млн. долара в златни кюлчета, един от хората им ги предава, убива Джон и си тръгва със златото. Година по-късно, подпомогнати от Стела – дъщерята на покойния и професионален специалист по отварянето на сейфове, те подготвят план, за да си приберат това, което им принадлежи.

След като американското филмово лято приличаше повече на панаир, отколкото на увеселителен парк, добрата изненада идва, когато най-малко я очакваме. Защото “Италианска афера”, римейк на уважаван “обирджийски” филм от 70-те с Майкъл Кейн, изглеждаше просто поредното заглавие по темата “кражба + екшън”. Но напук на нашата предубеденост, умело разработените  драматургични обстоятелства и сюжетни предимства, могат да се превърнат в развлечение от първо качество.

Изкусността на “Италианска афера” се състои в това да ни сервира ястие, което вече сме вкусвали стотици пъти, като при това успява да ни убеди, че ни е за пръв път и преди всичко, че никога не сме се наслаждавали на нещо толкова вкусно.

Рецептата е проста: вземете екип от злосторници с ярко изявени неповторими качества (компютърен гений, патологичен сваляч, специалист по експлозиви, глух с едното ухо – изиграни на милиметри от съвършенството от Сет Грийн, Джейсън Стейтъм и Мос Деф) и не забравяйте да предоставите на всеки индивидуална възможност да блесне.

После удвоете въображението по отношение на обирите, прибавете зрелищност и поръсете със съмнение за отмъщение, за засилване на емоционалната ангажираност.  Съчетайте всичко това с една динамична фонограма и всичко е готово.

Резултатът е почти брилянтна смес от добра история, зрелищни надпревари, екшън преследвания и достатъчна дълбочина на образите, в която си заслужава да видите Марк Уолбърг, Чарлийз Терон и техните верни съекипници.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.