"И твойта майка също": Животът си има начини да ни учи

“В началото беше Запа. Заедно с Карлос стояхме в моята градина и слушахме ‘Watermelon in Easter Hay’ без прекъсване, докато си разменяхме идеи. Тонът на тази песен е онова настроение, към което се стремяхме с този филм. Дължим толкова много на Запа.” (Алфонсо Куарон)

Животът на Хулио и Теноч, подобно на повечето 17-годишни момчета, е в пълната власт на хормоните, приятелството и неудържимото желание да прекрачат в света на големите.

По време на семеен празник тийнейджърите срещат Луиза, 28-годишна испанка, и флиртуват с нея с целия стил и чар, който 17-годишните владеят. На шега я канят да замине с тях на пътешествие до плаж, наричан “Устните на Рая”, без да споменават, разбира се, че съвсем не са наясно къде точно да открият това място, дори и ако то наистина съществува. Луиза се забавлява с момчетата, след което всички си тръгват и случката бързо е забравена.

Внезапно Луиза разбира неща, които разбиват сърцето й. Решава, че трябва да смени обстановката и се обажда на момчетата, за да им каже, че приема предложението им. И така тримата тръгват заедно на път, в посока не толкова “Устните на Рая”, колкото  към онова странно, неуловимо място в живота на всеки, където невинността, сексуалността и приятелството се сблъскват, откривайки път на зрелостта.

В интимната и лична история на И твойта майка също режисьорът Алфонсо Куарон и операторът Емануел Лубески (които заедно направиха Малка принцеса и Големите надежди) съчетават своята призната визуална поетичност с дрезгав хумор, постигайки еротизъм, и в крайна сметка, изначална тъга по един отделен момент и начина,по който е преживян и безвъзвратно изгубен.

В оригиналния саундтрак към филма е  включено изпълнението на Франк Запа на Watermelon In Easter Hay(1979). Участват още  Ийгъл Ай Чери с изпълнение на To Love Somebody, Натали Имбрулия с Cold Air, Брайън Ино с By This River.
Copyright © 2024 Dir.bg.