За майката, и други мексикански закачки

17.10.2003 г.
За майката, и други мексикански закачкиКога за последно сте гледали мексикански филм? Да се надяваме, че единственото, което си представяте при споменаването на Мексико не са мариачи или дрипави, уплашени семейства от някой американски уестърн. Е, “И твоята майка също” със сигурност не си е поставил за цел да се превърне във визитна картичка на страната на маите и ацтеките, но пък може, съвсем междудругото, да актуализира познанията ви.
Заглавието на филма е по-скоро възпитан начин да се каже нещо невъзпитано. Но също и препратка към шегаджийския нрав на  Алфонсо Куарон (“Големите надежди”, а скоро и “Хари Потър и затворникът от Азкабан”), който създава един превъзходен филм за двама приятели и тяхното пътуване към зрелостта.

Героите на Куарон са произхождащият от заможно семейство Теноч и не толкова богатия Хулио, които се чудят как да прекарат остатъка от лятото, когато екзотичната испанска братовчедка на Теноч Луиса, се съгласява да се присъедини към тях в търсенето на един райски плаж.

Сексуалната одисея, която момчетата си представят се усложнява от мотивите на Луиса и желанието й да забрави за своя нещастен брак. Тя е десетина години по-възрастна от тях и твърде зряла за ролята на сексуална играчка, която младежите се опитват да и отредят в началото на пътя.

Закачката в заглавието, както и някои от характеристиките на персонажите ни препращат към жанра на американската тинейджърска комедия, но приликите са привидни. Хулио и Теноч прекарват толкова време в приказки за секс, че биха могли да бъдат мексиканските братовчеди на “нехранимайковците” от “Американски пай”. Само че филмът притежава социални елементи, чужди на американската комедия от този тип и се отказва от приказките в полза на един изненадващо откровен еротизъм. Докато се наслаждаваме на великолепната мексиканска природа ние неусетно присъстваме на инициацията на двама мъже, които получават от своята разходка повече, отколкото биха могли да предположат в началото.

Новата творба на Алфонсо Куарон (по сценария на брат му Карлос) добива изключителна популярност след триумфа си на филмовия фестивал в Ню Йорк. Гениален и нежен, “И твоята майка също” притежава очарованието на оригиналните американски филми “по пътя”, и свежестта на един нестандартен режисьорски поглед.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.