Как от велика книга се прави велик филм?

16.11.2003 г.
Как от велика книга се прави велик филм?“В добавка към грандиозните битки, са и съкровените лични, емоционални истории и тук в действителност се крие голямата сила на Завръщането на краля”
- Питър Джаксън продуцент/режисьор/съсценарист

Пътуването на Задругата наближава своя край.
Силите на Саурон са нападнали столицата на Гондор Минас Тирит в последната обсада срещу човечеството. Управлявано от слаб наместник, великото някога кралство никога не е имало по-голяма нужда от своя крал. Но ще има ли Арагорн силата да направи това, за което е роден и да посрещне своята съдба?
Докато Гандалф отчаяно се опитва да накара разбитата армия на Гондор да действа, Теоден събира войните на Рохан, за да се включат и те в битката. Въпреки голямата им смелост и всеотдайност, силите на хората – с Еовин и Мери скрити сред тях – не могат да се мерят с пълчищата врагове, нахлуващи в кралството.
Всяка победа идва с големи жертви. Независимо от сериозните загуби, Задругата върви напред към най-голямата битка, единна в целта си да отвлича вниманието на Саурон и да даде на Фродо шанс да завърши мисията си.  
Докато пътува през опасните вражески земи, Фродо трябва да разчита все повече на Сам и Ам-гъл, докато Пръстенът продължава да изпитва неговата преданост... и неговата човечност.
New Line Cinema представя Властелинът на пръстените: Завръщането на краля, заключението на завладяващото приключение по прочутата трилогия на Дж. Р. Р. Толкин. Питър Джаксън е продуцент, съсценарист и режисьор на Властелинът на пръстените: Завръщането на краля  -- епическа история за един героичен поход на група хора, техните връзки и съперничества, която разкрива как чрез смелост, вярност и всеотдайност, дори и най-малкият от нас може да промени света.
В съпоставката между личното и голямата картина, и в емоционалния резонанс от пътуването е връзката между класическия роман на Толкин и сърцата на читателите и там е скрита неотслабващата й сила. Всичко това превръща последната част от епическата филмова трилогия на Питър Джаксън в забележително постижение в киното.
С излизането на екран на Завръщането на краля, Робърт Шей и Майкъл Лин, съпредседател и и изпълнителен директор в New Line Cinema, както и изпълнителни продуценти на филма, разсъждават отново за огромното постижение на Питър Джаксън. “Доверихме са на Питър и доверието ни беше възнаградено. Хвърлихме зара и ни се падна седмица. Питър направи три изключителни филма”.

Като компания, създала си име с новаторски и рискови продукции, New Line залага на представата на Джаксън за гигантската книга на Толкин. “Бяхме достатъчно уверени в Питър и в непреходната сила на историята на Толкин, за да сме сигурни, че публиката ще иска да види тези филми”, споделя Майкъл Лин. “Наистина в много отношения това беше риск, но такъв, който си струваше да се поеме”.

Шей и Лин били уверени, че Джаксън ще създаде епос на безпрецедентно ниво и истинската изненада за тях била емоционалната тежест, която  режисьорът и актьорите придали на трилогията. “Актьорите от Властелинът на пръстените в някои случаи направиха най-големите роли в кариерите си”, казват Шей и Лин. “Взаимното доверие и уважение между тях и Джаксън ни убеди, че той е в много голяма степен “актьорски” режисьор. Екшънът е впечатляващ, но актьорската игра е най-въздействащата част от тези филми”.
Copyright © 2024 Dir.bg.