В океана има 3.7 трилиона риби, но те всички търсят само една...

19.12.2003 г.
В океана има 3.7 трилиона риби, но те всички търсят само една...1001 перки в действие, това е “Търсенето на Немо”. Ако обичате да се кискате като кит, този филм е специално за вас.
След като останалата част от семейството е глътната от баракуда, Марлин, риба-клоун, възпитава сам сина си Немо, който има атрофирала перка и хипертрофирало любопитство. Един ден Немо е уловен от водолаз и се озовава в аквариума на зъболекар от Сидни. За да го открие, татко Марлин се впуска в подводна одисея, изпълнена с перипетии…

След четири заглавия, които революционизираха изкуството и пазара на анимационни филми, магьосниците от “Pixar” продължават с непомръкващ успех. В “Търсенето на Немо” можем да открием техническа виртуозност, поставена в услуга на уникалното въображение, педантична грижа, с която е развита една оригинална история, умение да се предаде подходящо морално послание, без да проповядва и преди всичко този усложнен, засукан хумор, за който хората от “Pixar” явно притежават тайна рецепта.

Под режисурата на Андрю Стантън, една от основните фигури в компанията, ставаме свидетели на таланта на един екип, движен от неуморимо желание да надмине себе си. Плод на превъзходна работа върху изображението, светлините и сенките, цветовете и прозрачността, подводният свят е пресъздаден с изключителна красота, а анимацията придава нов смисъл на понятието за флуидност.

Създаването на галерия от персонажи, кой от кой по-забавни, е сред най-сериозните успехи на филма. Дълго няма да забравите Дори, златоперката с голямо сърце; Брус, акулата вегетарианец; Краш, готината костенурка; Хрил, шефа на аквариума, Найджъл пеликана…

Търсенето на Немо” е история за страха, мъката, раздялата, конфликтите и безпокойствата, които изпитва едно дете, наранено от думите на своя строг баща. Филмът може да бъде гледан като развлекателна приказка, но ако се анализират подводните приключения, под повърхностния им пласт се крие истинско психоаналитично изследване за отношенията баща-син.

Тази приказка ще очарова децата, но съдържа и достатъчно намигвания, предназначени за техните родители, така че последните нямат никаква необходимост да бъдат придружавани от хлапета, за да се насладят на един от най-хубавите филми през годината.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.