Мъжът с бъдеще

23.01.2004 г.
Мъжът с бъдещеПри слизането си на гарата в Хелзинки, безработен заварчик е нападнат от трима нехранимайковци, които задигат куфара му. В спешното отделение на болницата един лекар констатира смъртта му. Само че малко по-късно той се пробужда и решава да избяга. Не знаейки вече кой е, откъде идва, нито къде отива, раненият върви край брега на някаква река и изтощен, пада в нея. Намират го деца, които го отвеждат при родителите си, за да се погрижат за него. Те са бедняци, живеещи в каравана, в нещо като гето близо до пристанището. Служителката от аримята на спасението Ирма проявява интерес към страдащия от амнезия и му помага малко по малко да възстанови пъзела на живота си. Тъкмо когато двамата осъзнават зараждащите се помежду им чувства, мъжът научава, че е женен. Той тръгва да намери жена си, но там го очаква изненада…

Началото на “Мъжът без минало” напомня за някои класически филми на ужасите (“Невидимият”, “Франкенщайн” и др.) - сякаш нарочно търсена прилика, която да определи  творческата граница между реалността и фикцията. Заемайки гледната точка на страдащия си от амнезия герой, режисьорът съзнателно придава известен съспенс на фабулата, съсредочена върху преоткриването на идентичността.

Благодарение на една умишлено безстрастна игра, изпълнителите правят персонажите си да изглеждат така, сякаш не вярват напълно на онова, което им се случва. Като всички добри актьори по света, Марку Пелтола и Кати Утинен умеят едновременно да разсмиват и да изпращат трайни емоционални послания към сърцата на зрителите. Същевременно, със своите “ледени” гегове, заснети със смущаваща простота, Каурисмаки позволява на героите, както и на сюжета, да избягнат почти неизбежните прояви на прекалена чувствителност, заменени тук от грубовата емоция.

Мъжът без минало” се вписва съвсем естествено в творчеството на финландския режисьор, който винаги е проявявал интерес и съчувствие към малките хора, обгръщайки ги с внимание, наситено с много човечност и нетипичен хумор. С помощта на една режисура без украшения и с малко, но многозначителни диалози, светът на Каурисмаки оживява пред очите ни, като “жизнерадостна” версия на мизерията.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.