"Ченгетата по транспорта" са един вид подземни актьори"

Джон (Уесли Снайпс) и Чарли (Уди Харълсън) са млечни братя, които работят заедно като  ченгета в метрото на Ню Йорк. "Ченгетата по транспорта" са един вид подземни актьори", обяснява продуцентът Джон Питърс. "Те се превъплъщават в различни образи, поставят се в опасни ситуации и служат за примамка на крадците - по този начин до голяма степен се намалява престъпността в тунелите. Другата им задача е да охраняват Влака Трезор."

Натоварен с милиони долари от събрани такси, Влакът Трезор обикаля дългите подземни линии в Ню Йорк. С перфектната  си охранителна система и екип от въоръжени охрана, Влакът Трезор никога не е бил ограбван. "Джон и Чарли са били заедно през целия си живот и са измислили една игра, в която си представят начини да оберат Влака Трезор, въпреки че, по ирония на съдбата, тяхната задача е да го охраняват," отбелязва Питърс. Продуцентът Нил Кентън добавя: "За Джон това винаги е било просто една игра, начин да се забавлява. За Чарли е повече от игра. За него това е начин да се измъкне от безредния си стил на живот."

"Чарли и Джон се срещат, след като Чарли избягва от сиропиталището," обяснява Уди Херълсън, който изпълнява ролята на безразсъдния Чарли. "Семейството на Джон го осиновява и двете момчета израстват заедно.  Не може да се каже, че отношенията им винаги са били гладки. Понякога се спречкват. Чарли, например, е склонен да вярва, че големите институции по света би трябвало да се разделят с част от богатството си; той иска да вземе парите от Влака Трезор. Джон е изпълнен с малко повече уважение към системата. Той вярва, че те са ченгета, а не обирджии. Това предизвиква търканията между тях."
"Влакът Трезор е нещо, което можеш да видиш, да пипнеш и знаеш, че винаги е пълен",  казва Уесли Снайпс, който изпълнява ролята на отговорния, донякъде загадъчен Джон. "Разбирам защо Чарли е обсебен до такава степен от тази идея. Това е доста изкушаваща цел."

Според Херълсън неговият герой е отчасти комарджия, отчасти мечтател и отчасти мошеник. "Е, мошеник е меко казано за това, което е в действителност и направо го ласкае", казва актьорът. "Чарли няма голям успех с жените - за разлика от Джон, героят на Уесли." "Той е раздразнителен, избухлив и винаги си навлича неприятности с момичетата", добавя Питърс. "Не се задържа на едно място; той е луд;  див; играе на комар и губи пари. Забърква се в най-различни каши и Джон трябва постоянно да го измъква."
Пълна противоположност на своя брат, Джон е отговорен член на своето общество и самоотвержено ченге. "Той живее в същата махала, в която е отраснал и е страхотно ченге, би дал всичко от себе си, за да изпълни служебния си дълг", обяснява Рубън. "В началото на филма, Джон вижда, че някой е в беда, заради което препуска след една мотриса и прескача релсите точно пред нея. Чарли винаги е стоял донякъде в сянката на Джон. Как би могъл да се справи с това?"

        Към приключенията на Джон и Чарли се присъединява красива нова полицайка. "Тя е много привлекателна и донякъде е предизвикателство за двамата партньори", казва Снайпс. "Чарли е луд по нея, но всъщност той няма никакви шансове. Тя естествено избира мен, което е най-логичното развитие на нещата."
Дженифър Лопес бе избрана сред повече от сто актриси за ролята на Грейс Сантяго. "Грейс е опитна полицайка, но за пръв път и се случва да играе ролята на примамка," обяснява Лопес. "Тя е много амбициозна и вижда в новото си назначение възможност да научи нещо от Джон и Чарли, които са изключителни ченгета и техният отдел е един от най-добрите в Ню Йорк."

Рубън отбелязва: "Първо Грейс трябваше да изглежда правдоподобно като улично ченге, да те накара да повярваш, че е израснала в Ню Йорк . Освен това тя трябва да е изключителна актриса, одухотворена и с чувство за хумор. И Дженифър е точно това, което ни трябва."
Херълсън казва за партньорката си във филма: "Тя обсебва всяка една сцена. Невероятна е. Секси, красива... но си има приятел. Перчех се пред нея. Направих всичко възможно. Знам, че не притежавам външния вид и физиката на Уес, затова бях принуден да прилагам най-различни номера, за да привлека вниманието и. Не помага, но на моменти имах чувството, че тя ме гледа."

Присъединяването на Сантяго към техната компания засилва съперничеството между братята. "Те я вземат под своята опека и в процеса на съвместните им преживявания, започват да се надпреварват за спечелване на вниманието й", обяснява Нил Кентън. "И двамата са луди по нея, което ги изправя един срещу друг и мотивира Уди да се опита да ограби Влака Трезор."

Непринуденият хумор в образите на Джон и Чарли идва от отношенията между двамата актьори извън сцената. "Първо, те са много добри приятели", отбелязва Питърс. "Второ, успяват чудесно да се сработят и си прекарват наистина страхотно, когато са заедно. Уди е много забавен, много сладък, но едновременно с това е опасен. Уесли е чаровен и непредсказуем. Много неща в сценария бяха заменени с това, което правеха спонтанно. Невероятна комбинация  са."

"И двамата ужасно обичат да ги хвалят", добавя Рубън. "Подобно на техните герои, извън сцената между тях съществува доста ярко изразено съперничество."

Актьорите се срещат за първи път на снимачната площадка във филма "Диви котки". Харълсън се майтапи: "Аз му помогнах да започне кариерата си в "Диви котки", като го одобрих за ролята му. След това го спасих с "Белите хора не могат да скачат". Той беше в много труден период. "Десантна зона" го повлече надолу и аз се чудех какво щеше да прави той през следващите пет години. Трябваше да направя още един филм с него, за да го измъкна отново. Това е безкраен кръговрат."

"Станахме доста гъсти докато снимахме "Диви котки"," добавя Снайпс. "Започнахме да се уважаваме един друг, а освен това си паснахме като чувство  за хумор. По това време той беше решил да приеме Исляма, което ми се струваше много интересно. Не знам до каква степен се беше запалил, но аха-аха да го направи. Това щеше да развали приятелството ни, но в крайна сметка всичко се оправи."
И двамата братя виждат възмездието си в лицето на своя шеф, безмилостният началник на Метрополитена, Доналд Петерсън (Робърт Блейк). Влакът Трезор на Петърсън е единственото по рода си и най-голямо хранилище, в което всекидневно се събират пари за Федералния резерв, затова той се чувства лично отговорен за него.

"Петерсън няма доверие на Джон и Чарли, защото те са непокорни", казва актьорът. "Те не се обличат както подобава и не говорят правилно. Около Петърсън всичко е консервативно, като по учебник. Те са много по-небрежни и непокорни от останалите му хора, поради което той си има причини да не ги харесва."

"Влакът Трезор" е първият филм, в който се появява Робърт Блейк от близо десет години. Известен със своята едноименна роля в телевизионния филм "Барета", той допада не само на създателите, но и на актьорите. "Бях много развълнуван, че Робърт Блейк ще играе ролята на Петерсън", казва Херълсън. "Той е невероятен, голям актьор, който е в бизнеса от 1963. Направо е като фурия в  ролята си".

Режисьорът Рубън добавя: "Блейк е изключително жизнен като човек и като актьор. Това го прави незабравим. Нуждаехме се от лош герой, който обаче да има известна тежест. Искахме зрителите да са наясно всеки път, когато се появи на екрана, защо другите толкова го мразят. Блейк е напълно способен на това и го прави по абсолютно непредсказуем начин. Той е просто изключително добър и много талантлив актьор."

Според Питърс, различните аспекти от филма се съчетават в една история, която е вълнуваща и в същото време много трогателна. "Грейс и Джон се обичат, но тук става дума и за друга любов, между двата братя, които са имали и добри и лоши моменти, но в крайна сметка успяват да разрешат проблемите си", казва той. "Има много действие и хумор, но също така има по нещо за взаимоотношенията между хората и любовта. Това е история, която дълбоко ни развълнува, но освен това тя е интересна и развлекателна."
Copyright © 2024 Dir.bg.