Какво се вижда през тайния прозорец

16.04.2004 г.
Какво се вижда през тайния прозорецЗатънал в мъчителни процедури по развода си, известният писател Морт Рейни е на ръба на силите си, което се изразява в мъчителна липса на вдъхновение. Живеещ в изолирана къща в гората, един ден той е посетен от някой си Джон Шутър, който го обвинява, че е изплагиатствал една от историите му. Убеден в невинността си, Морт се опитва безуспешно да вразуми натрапника. Шутър изисква от него да преиздаде разказа му с нов край и с името на истинския автор.

Писателят си дава сметка, че има работа с опасен психопат, когато открива кучето си убито, а къщата на бившата му съпруга мистериозно изгаря. Но проблемите му едва започват, защото мистериозният Шутър му е приготвил и други зловещи изненади.

Вдъхновен от новелата “Таен прозорец, тайна градина” на майстора на ужаса Стивън Кинг, Дейвид Кьоп (по известен като сценарист: “Джурасик парк”, “Паник стая”, Спайдър-мен”) грижливо забърква психотрилър, който черпи вдъхновение от творчеството на Хичкок, на Брайън де Палма и разбира се от Станли Кубрик и неговия филм “Сиянието” (помните ли разкривената гримаса на Джак Никълсън?).

Режисьорът сценарист не преоткрива колелото, работейки по проверени рецепти в жанра. При все това той ги рециклира по доста хитър начин, за да поведе зрителя по следата и да му предложи достойни за уважение моменти на съспенс. На места интригата изглежда сякаш очевидна и съшита с бели конци, но при един от обратите всичко си идва на мястото и странностите във фабулата се оказват премислени звена от коварен план. Някои зрители може и да са се добрали предварително до ключа към мистерията, но дори за тях “Таен прозорец” ще предложи освежителна смес от ужас и черен хумор.

Като цяло филмът представлява умело упражнение по стил, което не трябва да се приема твърде на сериозно, както го прави и очарователно откачената игра на Джони Деп. И дори Кьоп да не е придобил все още виртуозността на цитираните образци, той успява да се справи с режисурата, наблягайки ефикасно на параноята, която преследва главния герой. Същевременно Джон Туртуро предлага обезпокоителен образ на анонимната заплаха, превъплъщавайки се в мистериозния Шутър.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.