Пренасяне на събитията от света вътре в Белия дом - "Убийство 1600"

Пренасяне на събитията от света вътре в Белия дом - Арнолд Копелсън веднага се заинтригува, когато му предлагат сценария на “Убийство “1600”. “Напоследък Белият дом е подложен на много и различни покушения,” казва продуцентът, носител на “Оскар”. “Това означава, че събитията от външния свят биха могли вероятно да се пренесат в уникалния вътрешен свят на Белия дом и на мен ми беше интересно какви ще са последствията върху самата крепост на Американската власт.” Копелсън и продуцентът Арнън Милчън предлагат сценария на режиьора Дуайт Литъл, заснел преди това екшъните “Белязан да умре” със Стивън Сегал и “Светкавичен огън” с Брандън Лий. Литъл споделя: “И преди съм правил екшъни, но никога не съм правил трилъри, а политическите трилъри са може би любимия ми жанр; обичам тези прекрасни конспираторски филми от седемдесетте.” Продуцентите и режисьора бързо стигат до съгласие, че искат за главната роля Уесли Снайпс. Копелсън обяснява: “Уесли придава интелигентност на героя, което го прави незабравим, едновременно умен и привлекателен, с чувство за хумор, което съживява ролята. Изключително поласкани сме, че работим с него.” Снайпс отговаря: “Исках да играя роля в трилър, а те обикновено се падат на по-опитни артисти. Филмите като този, в които има сюжет, не са пълни с удари и ритници - тръпката е по-интелектуална. В този случай е интересно да гледаш как един човек се измъчва - не толкова защото има нова задача, а той си мисли, че познава всички мошеници на Вашингтон.

После той се включва в разследването на убийството в Белия дом, където сякаш е в чужда страна - всичко, което той си мисли че знае, се преобръща. Той трябва да разчита на интуицията си, на природната си интелигентност и на решимостта си да се защитава. Това прави цялото преживяване ново за него - и, надявам се, интересно за гледане.” “Убийство “1600” е политически трилър, но в същността си е и едно мистериозно убийство, пълно със заподозрени. Продуцентът Арнън Милчън казва: “Всички герои си имат свои истории, които Реджис постепенно научава. Изведнъж той разбира, че нищо не е такова каквото изглежда и че всички хора, които са се събрали, за да разследват това убийство стават заподозрени.” Вашингтон се гордее с трийсетте си полицейски агенции, от полицията на Белия дом до парковата полиция, от секретните служби до ЦРУ. Ако наистина се извърши убийство в Белия дом, то коя агенция или кои агенции ще имат юрисдикция?

В “Убийство “1600” са призовани Харлан Реджис - обикновен детектив, и Нина Ченс от Службата за сигурност в Белия дом. Агент Ченс, изпълняван от Даян Лейн, e невероятно стриктен член на екипа на секретните служби; когато шефът й Ник Спайкингс й казва да наблюдава Реджис и да разреши нещата веднага, тя е решена да спазва неговите инструкции точно. Но тъй като тя и Реджис първоначално таят антагонизъм един към друг, Ченс разбира, че техният опит за взаимно сътрудничество може би няма да се предаде на другите членове от силите за сигурност в Белия дом. Тя неочаквано влиза във връзка със самия човек, когото трябва да наблюдава, като междувременно Ченс и Реджис се надпреварват да разгадаят оплитащия се случай. Лейн е привлечена от ролята в “Убийство “1600” защото според нея “Нина отстоява личните си идеи”. “Това е нещо, което харесвам у нея. За да върши работата си, тя е принудена да измени на клетвата, която е дала, но тя го прави, защото е убедена, че е права. В мига, в който тя прекосява границата на престъпното, дори измамното, като разследва собствената си агенция, тя жертва кариерата си. Харесва ми борбата й.” Агент Ченс е точен стрелец, носител на златен Олимпийски медал, агент на секретните служби, която се гордее с възможностите си.

Самата Лейн е опитен стрелец. “Познавам оръжията, знаех, че трябва да съм уверена в себе си, за да съм точна.” Отличеният екип на “Убийство “1600” се допълва от участието на Алан Алда като Алвин Джордан - съветник по националната сигурност, който е най-близък приятел, довереник и помощник на Президента от години. Режисьорът Дуайт Литъл казва: “Алън Алда е американска институция и участието му носи неповторимост на представата за Федералното правителство. Играта му придава сила и автентичност на неговия герой.” Даниел Бензали, който нашумя с ТВ сериала “Murder One”, играе Ник Спайкингс - шеф на силите за сигурност в Белия дом.

Бензали описва Спайкингс като “много упорит и отдаден на работата си.” Спайкингс и детектив Реджис стават противници веднага. “Моят герой мрази Реджис заради натрапването му на негова територия, в неговата къща. Двамата просто си вършат работата, но неизбежно се сблъскват. За служител на секретните служби като Спайкингс, Белият дом е като негова къща и той защитава своя дом и семейство.” Комикът Денис Милър, носител на награда “Еми”, играе с типичното си остроумие детектив Стинджъл - оръфания, циничен партньор на Реджис. Стинджъл комай не обича много работата си и никога не пропуска възможността иронично да коментира безполезността на хаотичното търсене на истината от Реджис. Копелсън споделя: “Денис Милър е брилянтен комик; ние решихме, че неговите особени умения на рязък социален коментар са нещо като гръцки хор за историята, напомняйки на Харлан Реджис през цялото време, че това не е просто разследване на убийство, това е нарушаване на светостта на Белия дом и неговите жители. Стинджъл си мисли, че хората на това ниво на властта са недостижими. Интересното е, че силите за сигурност в Белия дом мислят същото и точно това ги проваля.” По отношение на участието на актьора ветеран Рони Кокс в ролята на Президента, изпълнителната продуцентка Ан Копелсън коментира: “Рони има чара и интелигентността на Президент. Тъй като не го виждаме много често във филма, той трябва да създаде ясна представа за себе си и го прави много елегантно.” Кокс преди е играл Президента в “Capitan America” (1990, реж. Албърт Пюин). Кокс разказва: “Да играеш Президента е малко като да играеш краля в шекспирова пиеса. Ти трябва да бъдеш Президент по начина, по който всички те възприемат. Аз наистина имах възможността да работя с чудесни партньори в този филм. Копелсън наистина знае какво прави. Доволен съм и, че се внимаваше филмът да не прозвучи неуважително. Има респект към управляващите и макар че Президентът е заподозрян, аз вярвам, че успяхме да защитим достойнството на властта.”
Copyright © 2024 Dir.bg.