Анджелина и крадецът на животи

30.04.2004 г.
Анджелина и крадецът на животиНяма по-добро развлечение от заплетеното криминално разследване, съчетано с кратки, но ударни дози “страхуване”.

Специален агент Илеана Дъглас е повикана от канадската полиция да помогне в издирването на сериен убиец. Неговата особеност е честата смяна на самоличност, като всеки път той не просто отнема, но и си “присвоява” живота на жертвата. Междувременно Илеана трябва да се справя с враждебността на колегите си, които се чувстват изместени в разследването, както и със засилващото се привличане, което изпитва към главния свидетел.

Дали пък Холивуд не прекалява малко с оптимизма по отношение на зрителския интерес към филмите за серийни убийци? Вярно, появиха се някой шедьоври в жанра като “Седем” или “Мълчанието на агнетата”, но става все по-трудно да се измисли изненадващо нова и достатъчно приемлива фабула за претенциите на кинозабавлението. Е добре, “Крадец на животи” успява.

Филмът на Ди Джей Карузо (“Соленото езеро”) предлага на ниво интрига нещо почти толкова оригинално, колкото стряскащата визия и увлекателната психология на “Клетката”. Там, където нормалният трилър свършва – “Крадец на животи” прелива към неочаквано удовлетворителна идея.

Сценарият доста се интересува от личностните характеристики на персонажите. Режисурата набляга на детайла, като например паралела между движенията на ръцете, характерни за различните герои, били те художник, ФБР-агент или сериен убиец, увеличавайки объркването и играейки си със заблудата относно самоличността на престъпника. А на няколко места филмът наистина ще ви накара да подскочите, извеждайки до краен предел нивото на съспенса.

След доста екшън-каскади и специализираната тренировка в “Колекционерът” (един също нелош филм от жанра за серийните убийци), Анджелина Жоли видимо се чувства на свой терен в мътните води на трилъра. Френското трио Чеки Карио, Жан-Юг Англад и Оливие Мартинес неуловимо допринася за усещането за безпомощност в мрачната атмосфера на историята, а Итън Хоук е просто неустоим като объркан художник. Колкото до Кийфър Съдърланд, той е... Ще разберете сами.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.