21 грама делят живота от смъртта

30.04.2004 г.
21 грама делят живота от смърттаУжасна катастрофа преобръща живота на трима души: Пол, който очаква сърдечна трансплантация, наркоманката Кристина, която загубва семейството си, и Джак, бивш затворник, който открива вярата си в Бог, докато е излежавал присъдата си.

“Amours chiennes”, първият филм на Алехандро Гонсалес Иняриту разкрива таланта на мексиканския режисьор, способен изкусно да смеси три съдби в лоното на един мистико-социален разказ. В основата на “21 грама” са разтърсващите истории на един убиец търсещ изкупление, на жената, чийто живот той е съсипал, и на мъжа, за когото неволно се превръща в спасител и враг. Филмът въздейства шоково с разголването на човешката душа и с емоционалното кресчендо, в което въвлича великолепните персонажи - изгубени души, уцелени от стрелите на живота.

Майчинският инстинкт, съчувствието, невъзможната прошка, всеобхватността на траура, животът, смъртта, вярата – Алехандро Гонсалес Иняриту се осмелява да обгърне всички тези теми едновременно и да ги потопи във водовъртежа от образи, звуци и емоционално пиянство. С камера от рамо, режисьорът улавя кратки фрагменти живот, привидно отдалечени един от друг, разрушавайки умишлено линейността на разказа, с цел да избегне сантименталното претоварване. Историята се развива на “подскоци”, чрез уловени мигове съществуване.

Иняриту нито веднъж не показва самата катастрофа, за да не изпадне в патетиката на шока, но изгражда почти неврастеничната атмосфера на “сън наяве”, реален кошмар, в който са уловени обикновени, нормални хора. Зрителят трябва сам да подреди парченцата и да възстанови пъзела, да усети какво се крие зад фактите от ежедневието.

Същевременно “21 грама” не се отклонява в абстракцията, а си остава филм “от плът и кръв”. Джак (Бенисио дел Торо), Пол (Шон Пен) и Кристина (Наоми Уотс) изглеждат изненадващо близки до нас, хора с лична история, семейства, осезаемо минало. Те може би никога нямаше да се запознаят, но пътищата им са предопределени да се пресекат. И когато в края на филма откриват така жадувания вътрешен мир, “21 грама” се изпълва с истинско просветление.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.