За актьорите и създателите на филма

За актьорите и създателите на филмаЗа актьорите
Бил Мъри (Боб Харис)
Бил Мъри е от актьорите обичани и ценени, както заради сериозните си роли, така и заради участията си в касови хитове. Ролята му на Херман Блум във “Ръшмор” на Уес Андерсън, му носи наградите на Ню Йоркските филмови критици, Националното общество на филмовите критици, Критиците на Лос Анджелис, награда “Независим дух” за поддържаща роля. Два пъти е номиниран за “Златен Глобус” за участията си в “Ловци на духове” и “Ръшмор”. Участието в “Изгубени в превода” му носи много награди, сред които “Златен глобус” за главна комедийна мъжка роля, “BAFTA” за главна мъжка роля, и разбира се номинация за Оскар в същата категория.
София Копола твърди, че сценарият на “Изгубени в превода” е написан специално с идеята Бил Мъри да играе Боб и нямало да бъде заснет без него. Любопитна подробност е, че Бил Мъри и Копола са имали само устно потвърждение за неговото участие във филма. София не е била абсолютно сигурна за неговото участие до първият ден на снимките, когато той се появил.
Роденият в Чикаго Бил Мъри, започва актьорската си професия с присъединяването си към комедийното шоу на NBC “Saturday Night Livе”, за което съвсем скоро получава награда “Еми”.
Големият му кино дебют е “Ловци на духове”, с който печели международна популярност. Други филми с негово участие са “Тутси”, “Ангелите на Чарли”, “Семейство Тененбаум”, “Мъжът, който знаеше твърде малко”, “Ед Ууд”, “Кинг Пин”, “Лудото куче и Глория” и много други. Сред режисьорите, с които е снимал се нареждат имена като Тим Бъртън, Сидни Полак, Харолд Реймис, Уес Андерсън, Тим Робинс и други.
Сред бъдещите му участия са екранизацията на “Гарфийлд”, “The life acquatic”, където му партнира Ккейт Бланчет и “The squid and the whale” с Лора Лини и Джон Туртуро.
Бил Мъри е автор на книгата: Cinderella Story: My Life in Golf.

СКАРЛЕТ ЙОХАНСОН (Шарлот)

Скарлет Йохансон за пръв път добива известност с ролята си на травматизираната Грейс Маклийн в “Повелителят на конете” на Робърт Редфорд. По-скорошните й участия са във филмите “Ghost World”        и “Момичето с перлената обеца”, където партнира на Колин Фърт. Съшо участва и във филма на братята Коен “Мъжът, който не беше там” с Били Боб Тонтън.
Родената в Ню Йорк Скарлет Йохансон прави професионалния си дебют на театрална сцена в Бродуей. Сред бъдещите й проекти е “А love song for Bobby Long” с Джон Траволта и вече очаквания “The Black Dahlia” на Брайън Де Палма с Джош Харнет и Марк Уолбърг.
Скарлет Йохансон се превръща в една от сензациите на Холивуд след участието си в “Изгубени в превода”. Сред множеството награди, които печели за тази роля са “BAFTA” за главна женска роля, номинация за “Златен Глобус” за главна женска комедийна роля, награда от фестивала във Венеция за женска роля. Нарастващата популярност на Скарлет Йохансон, интригуващата й външност и определенията на критиците, наричащи я “новата Лорън Бакол” и печелят и рекламен договор с известната модна къща “Келвин Клайн” чийто продукти тя ще рекламира.

ДЖОВАНИ РИБИЗИ (Джон)
Джовани Рибизи е работил със София Копола във филма й The Virgin Suicides. Сред другите му участия са “Спасяването на редник Райън” на Стиън Спийлбърг, “Изгубената магистрала” на Дейвид Линч, “Студената планина” на Антъни Мингеля, “Небеса” на Том Тиквер и “Музиката, която правиш” на Том Ханкс.

АНА ФАРИС (Кели)
Ана Фарис е известна на публиката с участията си във филмите “Страшен филм” и “Страшен филм 2”. Сред другите й участия е “Горещо маце” с Роб Шнайдер.

За създателите на филма
СОФИЯ КОПОЛА (Режисьор/Сценарист/Продуцент)
София Копола е от хората, за които може да се каже, че е закърмена с кино изкуството. Филмовият й дебют е още като бебе във филма “Кръстникът”. Дъщеря на легендарния режисьор Франсис Форд Копола и братовчедка на Никълъс Кейдж, София Копола израства в Северна Калифорния, където завършва и колеж по изкуствата. Скоро след това режисира филма Lick the Star, който дебютира на фестивала във Венеция. Последван от признатия от критиката The Virgin Suicides, с участието на изгряващите по това време Кирстен Дънст, Джош Хартнет и вече утвърдените актьори Катлийн Търнър и Джеймс Уудс и Дани Де Вито. Филмът дебютира на фестивала в Кан и донася на Копола редица награди, сред които “Най-добър филмов дебют” от филмовите награди на МТВ.
С “Изгубени в превода” София Копола постига международен успех, печелейки “Златен глобус” и “Оскар” за най-добър оригинален сценарий. Номинацията за “Оскар” за най-добър режисьор я превръща в първата американка и третата жена като цяло, номинирана за престижната награда.
Наскоро се разделя със съпруга си Спайк Джоунзи (“Адаптация”, “Да бъдеш Джон Малкович”), с който бяха женени от 1999г.
РОС КАЦ (Продуцент)
Рос Кац е номиниран за “Оскар” и “Златен глобус” за филма In the Bedroom, с участието на Сиси Спейсък, Мариса Томей и Том Уилкинсън.
Кино дебютът му е като част от екипа на Тарантино във филма “Кучета в резерв”. По-късно работи и по филмите “Разум и чувства” и “Ледената буря” на Анг Лий.
ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА (Изпълнителен продуцент)
Франсис Форд Копола е един от най-уважаваните таланти на Холивуд в последните десетилетия. Печели първия си “Оскар” на 31 години за сценарий, последван от 5 награди “Оскар” за режисура. Сред филмите му се нареждат заглавия като:” Апокалипсис сега”, трилогията “Кръстникът”, “Дракула” и много други.
Копола е считан за един от пионерите на електронното кино. Много от техниките за снимане вече се считат за неизменни стандарти в Холивуд.

Продуцентската му компания American Zoetrope може да се похвали с 15 награди и 68 номинации “Оскар”. 4 от филмите продуцирани от него влизат в Топ 100 класацията на Американският Филмов Институт.
ЛАНС ЕЙКЪРД (Оператор)
Ланс Ейкър започва кариерата си като фотограф, работейки с утвърдени имена като Брус Уебър, Майкъл Гондри, Марк Романек, Стефан Седнауй и др. Клипът “Weapon of choice” с Кристофър Уокън, който снима за Fatboy Slim му донася множество награди включително за най-добър оператор от МТВ.
Сред филмите заснети от него са двата най-известни проекта на Спайк Джоунзи “Адаптация” и “Да бъдеш Джон Малкович”, както и “Бъфало 66”
АН РОС (Дизайнер продукция)
Ан Рос е работила по филмите “Дракула” на Франсис Форд Копола, “Деветата порта” на Роман Полански и “Изгряващо слънце” на Филип Кауфман. Също така е участвала и в създаването на клипове за R.E.M., The Strokes, и Air
К.К.Барет (Дизайнер продукция)
К.К. Барет е отличаван два пъти с награди от МТВ за клиповете "New Pollution" на Бек и "Tonight, Tonight" на for Smashing Pumpkins.
Работил е със Спайк Джоунзи по филмите “Адаптация” и “Да бъдеш Джон Малкович” както и по реклами за Levi’s, Нисан и Спрайт. Работил е с известният фотограф Хърб Риц по клиповете ("Go Deep")на Джанет Джексън,"I’d Give My All" на Марая Кери и "Wicked Game" на Крис Айзък.
НАНСИ СТАЙНЪР (Костюми)
Работата на Нанси Стайнър включва филмът “Хотел за милион долара” на Вим Вендерс, но по известни са клиповете, в който е сътрудничила: "Bachelorette" на Бьорк, "Don’t Speak" на Ноу Даут и много други за Ред Хот Чили Пепърс, Шерил Кроу, Мик Джагър, Дейвид Бауи и Смашинг пъмпкинс.
БРАЙЪН РАЙТЦЪЛ (Музикален Продуцент)
Той е работил с Копола и по дебютният й филм The Virgin Suicides, за който записва филмовата музика заедно с Air.
Музикант по призвание, той е записвал с артисти като A Air, Beck и Turin Brakes

Награди и номинации:
“Оскар”:
Награда за най-добър оригинален сценарий на София Копола
Номинации за най-добър филм, главна мъжка роля на Бил Мъри, и режисьор за София Копола.
“Златен глобус”
Награди за най-добър филм (комедия или мюзикъл), главна мъжка роля (комедия или мюзикъл) на Бил Мъри и най-добър оригинален сценарий на София Копола.
Номинации за най-добра женска роля (комедия или мюзикъл) на Скарлет Йохансон и най-добър режисьор за София Копола.
“BAFTA” (Британски филмови награди)
Награди за главна мъжка и женска роля и най-добър монтаж
Номинации за най-добър филм, режисьор, оригинален сценарий, оператор и филмова музика.
Copyright © 2024 Dir.bg.