Още за филма `Почти невинен`

Още за филма `Почти невинен`СИТУАЦИЯТА

В “Почти невинен” Мат Лий Уитлок е човек изпаднал в много затруднена ситуация. Той е направил някои грешки, които с много тежки последици и той трябва да се пребори с тях преди да са съсипали живота му завинаги.

Почти невинен” показва преди всичко талантът на двукратният носител на “Оскар” Дензъл Уошингтън и режисьорските качества на акламираният Карл Франклин, но пътят на този филм започва със напрегнатият сценарият на дебютантът Дейв Колард, едно нео-ноар приключение с много обрати на сюжета, държащ публиката в напрежение и ескалиращ в край, който навързва всички липсващи парчета от мозайката.

Колард казва: “Исках това да бъде история за добър човек, които върши грешни постъпки, но от правилни подбуди. Намерението ми беше да накарам публиката да ги хареса и да му симпатизира, докато той се справя с всички проблеми, в които е забъркан.
Следващата стъпка от създаването на филма, принадлежи на продуцентът Нийл Мориц, който казва: “Като го прочетох и разбрах че това е следващият ми проект. Този сценарий имаше потенциал да създаде напрегнато забавление от начало, до край”

Мориц започва да разработва филма за MGM. Първото препятствие е да се намери режисьор, който да предаде на голям екран съспенса и секуалността на този сценарий. Така стигат до Карл Франклин, режисирал трилъри като “Тежки престъпления (Моган Фрийман, Ашли Джъд) и “Дявол в синя рокля” (Дензъл Уошингтън, Том Сайзмор). “Бях заинтригуван от героите и от фактът, че целият сценарий се развива в борба с изтичащото време. Помислих си, че това ще е едно добро предизвикателство, с което искам да се справя”, казва Франклин.


СЪУЧАСТНИЦИТЕ

Първата задача на Франклин като режисьор на филма е да намери подходящият актьорски състав, което не се оказва никак лесна задача, защото тук героите са далеч от еднообразното плоско съвършенство и всеки има своя тъмна страна, която трябва да бъде пресъздадена убедително, но не и пресилено. За ролята на Мат, Франклин веднага се сеща за актьор, с който вече е работил  и който е един от най-добрите в бизнеса- Дензъл Уошигтън.

Уошингтън казва: “Карл и аз сме работили доста успешно, но за мен винаги най-важен е сценарият. А този много ми допадна, намирам Мат за много интересен характер. Реших, че това ще е чудесна роля за изиграване. Той е като голяма риба в малко езеро. Той е шеф на полицията в градче, в което има 4-ма полицаи. Той мисли че има всичко, че не може да направи погрешен ход и заплаща за това. Мат се опитва да помогне на някой, но в това си желание извършва някои доста погрешни неща ”

Скоро около Дензъл Уошингтън се оформя и останалият актьорски състав: Ева Мендес в ролята на Алекс, бившата съпруга на Мат, Сана Лейтън като Ан Мари, любовницата на Мат и Дийн Кейн в ролята на Крис, съпругът на Ан Мари.  

“Жените са доминиращите в този филм, аз само ги следвам”, споделя Уошингтън, смеейки се. “Сана е жената, с която се забавлявам, а Ева, с която играя за втори път след “Тренировъчен ден” е съпругата ми, с която съм в процес на развод. И двете са страхотни актриси и фактът, че играят редом с мен, ме направи много щастлив мъж.”

Почти невинен” е вторият филм, които събира Ева Мендес на снимачната площадка с Дензъл Уошингтън. “Дензъл е толкова открит и енергичен човек. Учех толкова много неща от него с всеки изминал ден. Беше като курсове по актьорско майсторство с разликата, че ми плащаха, вместо да искат пари от мен”, казва Мендес, смеейки се.

“За да се подготвя за ролята на Алекс, направих някои проучвания, но най-полезна беше възможността да прекарам няколко дни с реални жени-детективи от полицията. Имах предубеждения, че те са някакви груби и непълноценни жени, но това се оказа толкова далеч от действителността, те бяха наистина прекрасни и напълно нормални жени”. За работата си с един от най-уважаваните и аплодирани актьори на своето време в лицето на Уошингтън Ева Мендес споделя: “Той не трябва да прави абсолютно нищо, за да те впечатли, той е просто невероятен, а освен това е страшно очарователен”  


ЗА АКТЬОРИТЕ

ДЕНЗЪЛ УОШИНГТЪН (Мат Лий Уитлок), е носител на две награди “Оскар”. Неговите екранни превъплъщения демонстрират постоянното му желание за експериментиране и очароват публиката и критиците в продължение на над две десетилетия.

Една от най-известните му роли, донесла му “Оскар” за главна мъжка роля е в хитовият филм на Антоан Фукуа. През 2000 година участва в касовият успех на Джери Брукхаймър “Помни титаните” . По-рано същата година е участвал в “Ураганът”, който му носи номинация за “Оскар” и награда “Златен глобус”.  

През ноември 1999 си партнира с Анджелина Джоли в успешния трилър “Колекционерът”. Сред другите му бележите роли се нареждат заглавия като “Филаделфия”, “Малкълм Х”, “Версия пеликан”, “Аленият прилив” и други.

ЕВА МЕНДЕС (Алекс Диаз Уитлок) е една от най-бързи изгряващите звезди на Холивуд в последно време. Нейният пробив идва с “Тренировъчен ден”, последван от хитовият “Бързи и яростни 2”. Сред последните и участия са филми като “Имало едно време в Мексико” на Робърт Родригес, където партнира на Антонио Бандерас и Джони Деп и комедията на братя Фарели “Лепнат за теб”. Ева Мендес започва да се занимава с актьорско майсторство след като нейни снимки, направени от съседът й фотограф, привличат вниманието на един филмов агент. Така тя напуска колежа и започва кариерата си с участие в Night at the Roxbury и сериалът “Спешно отделение”.

САНА ЛЕЙТЪН (Ан Мари Харисън) последно е играла в романтичната комедия  Brown Sugar. Успех сред критиците включително награда за най-добра актриса от NAACP и донася Love and Basketball, с Омар Епс. Лейтън пробива с филмът “Блейд”, а това лято на голям екран излиза дългоочакваният хорър филм “Пришълецът срещу Хищникът”, в който тя играе главната героиня Лекс.

ДИЙН КЕЙН (Крис Харисън), се сдобива със световна популярност след участието си като Супермен в телевизионния сериал “Лоис и Кларк: Приключенията на Супермен”.  Сред други негови филми е комедията “Луда надпревара”.


ЗА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ФИЛМА

КАРЛ ФРАНКЛИН (Режисьор) , е многократно награждаван за свои филми. Сред първите му филми е нискобюджетната криминална драма One False Move, с участието на Бил Пакстън и Били Боб Торнтън, които има огромен успех и получава редица награди (Най-добър дебют на филмовите награди на МTV, New Generation Award на критиците от Лос Анджелис, награда “Независим Дух” за най-добър режисьор) и е обявен за един от 10-те най-добри филма на годината на Националният борд на критиците в САЩ.

Следващият му филм е “Дявол в синя рокля” с Дензъл Уошингтън. Следва емоционалната драма One True Thing с Мерил Стрийп (номинация “Оскар”) и Рене Зелуегър. Преди “Почти невинен” режисира успешният трилър “Тежки престъпления” с Ашли Джъд и Морган Фрийман.

НИЙЛ МОРИЦ (Продуцент) , сред многото успешни филми, които е продуцирал са заглавия като “Специален отряд”, “Ускорение”, “Бързи и яростни 1,2”, “ХХХ” “Сватбен сезон”, “Знам какво направи миналото лято” “Секс игри” и други.

ТЕО ВАН ДЕ САНД (Оператор) работи за втори път с Карл Франклин след “Тежки престъпления”. Други негови филми са “Блейд” Once Around на Ласе Халстрьом, “Вулкан”, “Секс игри”. Номиниран е за “Оскар” за работата си по документалния филм Colors Straight Up. Филмът The Assault, който снима още докато живее в Холандия е награден с “Оскар” и “Златен глобус” за чуждоезичен филм.
Copyright © 2024 Dir.bg.