Любопитно за филма `Бандата на Кели`

Любопитно за филма `Бандата на Кели`Нед Кели е създаден по действителен случай - историята за Нед Кели, живелият през 19-ти век австралийски беглец, чиито смели обири са причина за масови преследвания и чиито сблъсъци с полицията го превръщат в национален герой и легенда.
"Историята в книгата е разказана по доста мечтателен и поетичен начин", обяснява Макдона. "Мислех си дали историята може да бъде преразказана по-праволинейно - резултатът ще бъде динамичен, изумителен, лиричен филм."

Джордан добавя, "Бях развълнуван от това, което прочетох. В ядрото на историята беше самоотвержената борба на един мъж в името на една велика кауза. Той е част от репресирано малцинство, но намира сили да отвърне на удара."


Първата задача била да се адаптира сценария, за да са разшири неговото полезрение. Както обяснява Уайт, "Адаптацията на Джон беше много добра, но тъй като в романа се засягат много моменти, свързани с познаване на живота на Нед Кели, това нямаше да бъде разбрано от повечето зрители по света. Трябваше да го преработим и да разкажем историята по по-достъпен начин."

Друго предизвикателство било да се представи една истинска история, която се простира в продължение на десет години, за два часа. Имайки това предвид, създателите на филма решават да се фокусират върху петгодишен период от живота на Нед.

Меджувременно, важният процес със събирането на другите актьори започва. След като Леджър потвърждава участието си в ролята на Нед, режисьорът трябва да намери трима млади актьори, които да се присъединят към неговата банда.

По време на първото си посещение в Дъблин, режисьорът е поканен в Аби Тиътър, за да види 19-годишния Лорънс Кинлан, който ще играе ролята на Дан Кели. "Наблюдавах този актьор на сцената и видях колко е добър. Героят - малкият брат на Нед, е чувствителен и участва в много силна и емоционална сцена към края на филма", обяснява Джордан.

На следващия ден Кинлан е повикан на прослушване на друг кандидат Филип Барантини в ролята на Стийв Харт от Ливерпул. Барантини, който се появява в много британски ТВ сериали, е на 20 години, същата възраст, на която е умрял Стийв Харт. "Това, което е характерно, е че членовете на бандата на Кели са много млади", казва Джордан. "Дан е бил само на 19, а Стийв - на 20. Исках и актьорите да са младежи. Когато видях Лорънс и Филип един до друг на кастинга, знаех, че зрителите ще обикнат тези образи."

"Спомням си, че по време на прослушването ни дадоха по един голям флорисцентен воден пистолет, който да ни е като оръжие", казва Барантини. "И двамата отказахме, и използвахме мобилните си телефони. Толкова се вживях в сцената си, че всички в залата изпаднаха в екстаз. Няколко дена по-късно ми се обадиха и разбрах, че получавам ролята."

Намерени са актьори за ролите на братята на Кели. Остава да се намери кой да изиграе основната роля на Джо Бърн - съратник и най-добър приятел на Нед. Когато Джордан среща Орландо Блум в Лос Анжелис, Блум е заинтригуван от проекта, но си няма представа от историята на Нед Кели. "В началото си мислех, че става дума за банда въоръжени мъже на коне, които създават безредици, където и да се появат, но после осъзнах, че всъщност те са несправедливо преследвани и се борят в името на свободата", казва Блум.

Да участва във филм, който заема особено място в австралийската история, е голямо предизвикателство за Джефри Ръш. "Епичната същина на мита е тази изключително привлекателна история и аз исках да бъда част от нея. Изглежда като приказно съдбовна трагедия, но Нед е толкова несломим по дух, че той я приема и я превръща в революция, хвърляйки семето на гражданската война", обяснява Ръш.

Австралийската актриса Наоми е в ролята на Джулия Кук, омъжената английска любовница на Нед. Уотс се присъединява към проекта веднага щом приключва работата си по Развод по френски и е доволна да се завърне в родината си с Нед Кели. "Радвах се, че ще работя по една чисто австралийска история," казва Уотс, която е почти затрупана от предложения след големият си успех. "Отраснала съм в Австралия, историята за Нед Кели е много важна част от нашата история. Исках да бъда част от нея!"
Copyright © 2024 Dir.bg.