Наистина комедия

03.07.2004 г.
Наистина комедияСценаристът на филми като “Четири сватби и едно погребение”, “Нотинг Хил” и “Дневникът на Бриджет Джоунс” (но също и на “Мистър Бийн”), се оказа изкушен от режисьорската работа и дебютира зад камерата на “Наистина любов”, в който множество човешки същества търсят и намират любовта.

Един премиер и закръглената му секретарка.  Една двойка и “ревностният” им приятел. Една трийсет годишна и младият й колега, твърде хубав, за да бъде истински... Малко момче и далечна му приятелка. Изоставена съпруга, лекомислен съпруг и изгаряща съблазън. Отхвърлен четиридесет годишен писател и очарователната му икономка. Дубльри на порнофилми, които се вживяват в ролите си. Рокер с голямо сърце. Общото между тях е стрелата на Купидон, магията на привличането и усложненията.

От години Ричард Къртис се проявява като ювелир, чиято прицизност може да се сравнява само с умереността му. Скрит зад звездите си (било то Хю Грант, Кристин Скот Томас, Анди Макдауъл, Джулия Робъртс или Рене Зелуегър) или зад режисьорите, сценаристът Къртис е написал най-успешните романтични комедии от последните години. И ето, че сега режисира една не по-малко достойна.

Няколко задължителни съставки за успех. Най-напред - зарежете излязлата от мода и опростена любовна исторя за двама, за да увеличите възможностите за любопитни кръстопъти. Ето, в “Настина любов” не следваме една, нито две, нито три, а девет истории, чиито възли се преплитат в сложна, пъстра плетка. След това - съставът вече да не се ограничава само до една обичана двойка звезди. Тук са събрани: “романтичните англичани” (Хю Грант, Колин Фърт), обещаващи млади звезди (Кийра Найтли, Родриго Санторо) и неостаряващи симпатяги (Лиъм Нийсън, Ема Томпсън, Алън Рикман).

Накрая - не можем да пропуснем невероятния усет, проявен при подбора на актьорите, благодарение на който дори епизодичните появи се превръщат в малко бижу.

“Настина любов” е от онези романтични комедии, които успяват да възродят жанра, спазвайки задължителните кодове и същевременно карайки клишетата да работят в тяхна полза.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.