Кевин Бейкън през годините - портрет

8.7.2004 г.
Кевин Бейкън през годините - портретКариерата на Кевин Бейкън, един от най-изтъкнатите и разностранни актьори на своето поколение, изобилства с детайлно изпипани главни роли и запомнящи се поддържащи образи.

Бейкън чиракува в актьорския занаят през. 1976-1977 в „Circle in the Square” в Ню Йорк. През 1978 е дебютът му на оф-Бродуей. А същана година се снима и в първия си игрален филм "National Lampoon's Animal House". На следващата година е и първата му роля в телевизионен филм, "The Gift" (CBS). През 1979 е и сред основните герои на на сапунката "Search for Tomorrow" (CBS). През 1980 г. влиза в актьорския състав на още един ТВ сериал (излъчван и у нас), "Пътеводна светлина" (CBS).

Следват още изяви на оф-Бродуей до 1982 г. като обърканото богаташко хлапе с проблеми с алкохола в режисьорския кино-дебют на Бари Левинсън "Diner". През 1983 г. вече е на Бродуей заедно с Шон Пен в постановката на "The Slab Boys". Първата му главна роля в киното е през 1984 г. във „Вихъра на танца. През 1988 се по време на снимките на "Lemon Sky" се запознава с бъдещата си (днес настояща) съпруга актрисата Кира Седжуик. През 1989 се снима в първия от трите си филма с Гари Олдман, "Criminal Law". В "The Big Picture" през 1989 е в ролята на студент, погълнат от системата на кино-производството.

През 1990 е „гласът на разума” сред група студенти по медицина, проучващи с опасни експерименти живота след смъртта в "Линия на смъртта" заедно с Джулия Робъртс и Кийфър Съдърленд. През 1991 играе за първи път заедно със съпругата си в "Pyrates". През 1992 е сред актьорите в „Доблестни мъже” на Роб Райнър. През 1994 застрашава Мерил Стрийп и семейството й в "Дивата река", а през 1995 е в ролята на астронавта Джак Суигарт в космическата драма на Рон Хауърд "Аполо 13".  През 1995 блестящата му роля на затворник в Алкатраз, който убива съкилийника си във филма на Марк Роко "Murder in the First"; третият му филм с Олдман, който е в ролята на садистичен надзирател.

Актьорът прави режисьорския си дебют през 1996 в проекта на Showtime “Losing Chase”, с Кира Седжуик, Бо Бриджес и Хелън Мирън. Удостоен с три номинации за Златен глобус, между които и за най-добър филм, направен за телевизия, филмът е показан и на кинофестивала Сънданс; През 1997 е заедно с Дженифър Анистън в романтичната комедия “Идеалният образ”. Същата година Бейкън отново работи заедно с режисьора на “Diner” Бари Левинсън в “Слипърс”, с Брад Пит, Джейсън Патрик и Робърт ДеНиро.

1998 е година на „Лудории”  - Бейкън е в ролята детектив, който разследва предполагаем опит за изнасилване с участието на Мат Деймън и Нев Кемпбъл, и “Digging to China”, режисьорския дебют на Тимоти Хътън. 1999 му носи главната роля в хоръра "Гласове от мрака", с режисьор и сценарист Дейвид Койп. През 2000 е м ролята на бащата на Франки Мюниц в "Моето куче Скип". И пак същата е в ролята на ученият.мегаломаниак, успял да се превърне в невидим в хита "Човек без сянка" на Пол Верховен. 2001-ва му носи роля в трилъра "Novocaine" със Стив Мартин и Хелена Бонъм Картър. А през 2002 г. е е похитителят във  "В капан". На 30 септември 2003 г. Кевин Бейкън получава и персоналната си звезда на холивудската алея на славата.

Последният му филм засега „Реката на тайните” 2003, е и един от най-силните, в отбраната компания на  на Шон Пен, Тим Робинс, Лорънс Фишбърн и Клинт Истуд (режисьор).

Заедно с по-големия си брат - музикант, Майкъл, Кевин е част от The Bacon Brothers, успешна група, чийто стил Кевин описва като “Forosoco” (както е името и на първия им албум) – фолк, рок, соул и кънтри. Вече доста популярни с клубните си и концертни изяви, те наскоро издадоха третия си диск “Can’t Complain”.


ЦИТАТИ:

• Има два вида актьори: такива които казват, че искат да са прочути и такива които лъжат.

• Дължината на косата ми е в пряка връзка с това колко дълго не съм работил, защото аз не се подстригвам в паузите между ролите... Откъде да знам дали няма да ми предложат женска роля? Както можете да забележите, в момента отчаяно се нуждая от работа!

• Лос Анджелис е чудесно място, когато филма ти е № 1, или си номиниран за Оскар, или току-що си получил главната роля в новия филм на Скорсезе. Но за съжаление това продължава не повече от един месец на всеки пет години. През останалото време човек се чувства като обикновен неудачник.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.