Заради едно Прекъсване

30.07.2004 г.
Заради едно ПрекъсванеВсичко започва с една раздяла. Джон решава да си даде почивка в отношенията с гаджето си Дезире, но всъщност иска да подложи на изпитание любовта й. Това безобидно “прекъсване” повлича след себе си серия от непредвидими последствия, които променят съдбата на доста хора. Едно разгневено ченге си търси белята, докато се перчи като герой пред журналистическа камера, която заснема работното му ежедневие.

Една жена е изоставена от съпруга си и се опитва да намери утешение в прегръдките на други мъже. Едно младо момиче е депресирано от външния си вид и от психологическа травма нанесена от неприятно любовно изживяване. Един шофьор на автобус е уволнен заради инцидент, предизвикан от безцеремонно хлапе... Това е “Прекъсване”.

Дебютантът Джон Краули се е хвърлил в дълбоките води на мозаечната структура, сглобена от десетина паралелни истории. Успешното режисиране на актьорите го е извело на правилния път към изграждане на любопитни индивидуални портрети в общото ирландско пано.

Прекъсване” се вписва добре в съвременната мода на “малките” филми, които разказват за живота на обикновени хора, попаднали в необикновени ситуации. Основополагащата идея на филма е да създаде внушителна градска фреска, в която отделните “електрони” се срещат по волята на случая и животът им се оказва необратимо променен.

Фабулата се гради на онзи трудно определим момент от човешкия жизнен път, когато привидно подреденото ежедневие явно се обърква - период на промяна, когато хората са склонни да поставят под въпрос опорните точки в живота си. В “Прекъсване” мъже и жени страдат от самотата, на която сами са се обрекли и по пътя към дъното се улавят за спасителна сламка. Те се осмеляват да предприемат стъпки, които преди са им изглеждали непосилни, допринасяйки по този начин за засукването на интригата.

Филмът започва обещаващо с една сцена, в която Колин Фарел – като дребен избухлив мошеник, много приличен на героя на Робърт Карлайл от “51-ият щат” - изиграва блестящ етюд по прелъстяване с неочакван край. И продължава в симпатичен дух, сред задъхани сцени и приятелски “шегички”, до непредвидимата но удовлетворителна развръзка.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.