Хю Грант - скромното очарование на истинския джентълмен

10.09.2004 г.
Хю Грант - скромното очарование на истинския джентълмен"Два хитови филма наведнъж?! Това не може да се случва с мен”, заяви  Хю след оглушителния успех на филмите "Нотинг Хил" и "Мики Синьото око". „Кариерата ми може да се сравни с лондонските автобуси: стоиш на спирката и си чакаш… За четири часа не идва нито един. След това изведнъж пристигат наведнъж двайсет".

Много жени са в състояние да изгубят ума си по привидно неуверения британец и смятат, че той е толкова мил, че може да му се прости всичко. Даже арестът, който му се случи, когато полицията в Лос Анджелес го хвана с проститутка с творчески псевдоним "Божествената Браун". Някои циници решиха, че става дума за инсценировка с цел привличане на вниманието към предстоящия му тогава филм "Девет месеца". Едва ли.

Хю Джон Мънго Грант (това е пълното му име) е роден на 9 септември 1960 година и израства в скромно семейство от средната класа в предградие на Лондон. Баща му е бил офицер от британската армия; по-късно се преквалифицира в бизнесмен и търгува с килими.

Преди да постъпи в Оксфорд в началото на осемдесетте, Хю завършва местното училище "Латимър". И през 1982 получава първата си работа в киното – във филма "Privileged". Следва работа в телевизията и поредица участия в шоу програми и сериали, а също и в театъра. След 5-годишно прекъсване, през 1987 Хю отново се връща на големия екран с "Maurice" ("Морис"). Проектът се оказва достатъчно успешен и води след себе още роли в киното, които не остават незабелязани от британската критика.

На Грант най-много му допадали ролите на аристократи, но такива филми обикновено не са особено печеливши. В крайна сметка нито една от костюмните роли не е донесла слава на актьора, който така и би могъл да си остане завинаги в среднобюджетните проекти. В този не най-блестящ период на кариерата си Грант играе във филмите "Lair Of The White Worm" на Кен Ръсел, "Горчива луна" ("Bitter Moon" 1992) на Роман Полански, "Остатъци от деня" ("The Remains of the Day" с Антъни Хопкинс и Ема Томпсън, 1993) и "Сирени" ("Sirens" със Сам Нийл и Ел Макфърсън, 1993) - последните два са приети благосклонно както от публиката, така и от специалистите.

1994 става преломната година в кариерата на Грант. Бурният успех на комедията "Четири сватби и едно погребение" носи на Хю широка популярност и го превръща в забележима фигура в Холивуд. Дуетът му с Анди Макдауъл осигурява на филма не малко награди, а на самия него - "Златен Глобус" за най-добра роля.

Следва „черна серия ", за която не на последно място причината е в едно доста скандално събитие: във вестници и списания по цял свят излизат снимки на които Хю е в компанията на вероятно една от най-грозните и скандално известни проститутки в Лос Анджелис.

Хю осъзнава, че кариерата му отново спира и даже тръгва надолу. И се опитва да си намери оправдание: "Аз се снимам предимно във филми, които могат да ме развълнуват. Но повечето от големите звезди на киното ме посъветваха: "Ти, разбира се, внимателно си подбираш сценариите, но не можеш винаги да разчиташ на собствения си вкус. Понякога трябва да избираш предполагаемо успешни проекти, независимо от личните си предпочитания. Иначе просто ще се закопаеш".

През 1999 успехите отново са налице с "Мики Синьото око" и "Нотинг Хил". Сред продуцентите и на двата филма е отдавнашната приятелка на Грант, Елизабет Хърли и той отново е сред водещите звезди на Холивуд. За ролята си в Нотинг Хил Хю е на косъм от спечелването на втори "Златен Глобус".

След известно време отношенията между  Хю и Елизабет напълно се изчерпват и през май 2000 г. те обявяват раздялата си след 13 години, прекарани заедно. В заявлението на пресагентите им, се казва, че това решение е взето по взаимно съгласие и никакви трети лица не са замесени.

Не бива да се забравя, че Елизабет Хърли изиграва голяма роля в живота и кариерата на Хю Грант. За годините, прекарани заедно, те постоянно се подържат в работата си, създават съвместни проекти. По-късно дори организират обща кинокомпания Simian Films. Раздялата им не е голяма драма, Лиз и Хю до днес си остават добри приятели. Ето как Хю си спомня началото на дългото приятелство с Елизабет: "Получих предложение да участвам в сериозен проект на Би Би Си. В същото време се появи и възможност да се снимам в някакъв абсурден испански филм. Въобще нямах намерение да се съгласявам, но когато видях Елизабет и разбрах, че тази хубавица ще ми бъде партньорка, без изобщо да се замислям избрах испанската глупост".

Годините в края на ХХ и началото на ХХІ век са добри за творчеството на Хю: той изпълнява своята мечта – да работи със своя кумир Уди Алън -- във филма "Дребни мошеници". През 2001 година  Грант взе участие в нашумелия филм "Дневникът на Бриджет Джоунс", а 2002 бе ознаменувана с поредната номинация за наградата "Златен Глобус" за филма "Маркъс". Последният от проектите му  - романтичната комедия "Наистина любов" – също получи много положителни отзиви.

Хю не обича да говори много за себе си, той цени поверителността на личния си живот. Но това е цената на славата – личният ти живот става обществено достояние.

Ето какво са успели да измъкнат журналистите от не много приказливия и затворен в себе си британец:

За това как станал звезда "погрешка":
- По това време още учех в университета и участвах в разни студенски театрални постановки. Един мой състудент и приятел (бъдещия холивудски режисьор Майкъл Хофман), дойде при мен и каза: "Виж, Защо да не направим един филм? Аз, разбира се, нямам пари, но за опит пари не взимат!" И успяхме! (Става дума за филма "Privileged", 1982.) Помня вечерта на премиерата в Лондон. Накрая при мен започнаха да идват агенти, които казваха: "Слушай, момче, ние ще те направим звезда". Тогава това ми изглеждаше пълен абсурд – въобще нямах намерение да ставам актьор. Имах някакви други планове. А после си помислих: "Е, може би си струва да се позанимавам с това година-две, така и така още не съм сигурен какво точно искам да правя в близко бъдеще ". И така останах в шоубизнеса - и двайсет години по-късно все още съм тук".

За това как "Четири сватби и едно погребение" променили живота му:
- Помня как отивах на прослушването и си мислех: "Това не е работа за мъже, а и аз съм твърде глупав и неуверен, за да издържа тези пробни снимки. Затова, ако не успея, по дяволите всичко, повече няма да се занимавам с кино". Но издържах пробите и получих главната роля в този филм - и знаете ли, това ми отвори всички врати.

За ролята за която мечтае:
- Нещо за което винаги съм мечтал – това е да се снимам във военен филм с униформа. Не знам, откъде ми идва това… Навярно е в кръвта ми. Баща ми все пак беше военен – може би, заради това?

За спортните увлечения:
- Най-често по телевизията гледам женски спортове. Не мога да определя откъде в мен такива увлечения. Просто ми харесва.

За работата си с Джулия Робъртс:
- Когато тя за първи път се появи на снимачната площадка на филма "Нотинг Хил", аз бях доста уплашен – все пак тя е толкова голяма звезда! Но след два или три дни интензивни репетиции, тя започна да рисува по моя сценарии неприлични рисунки. От това разбрах, че тя е е мой тип момиче. Но не си позволи нищо повече от тези шегички.

Нет Фокус
Copyright © 2023 Dir.bg.