Джоуел Шумахер и неговият филм "Време да убиваш"

Джоуел Шумахер и неговият филм Ако има качество, което е всепризнато за Джоуел Шумахер, това е неговата забележителна способност да подбира актьори за своите филми. Като се започне от "St. Elmo’s Fire", "Изгубените момчета" и "Линия на смъртта", мине се през избора му на Майкъл Дъглас като превъплъщение на средната класа от крайградските квартали във филма "Пропадане" и се свърши с партньорството на такива актьорски величия като Сюзан Сарандън и Томи Лий Джонс в "Клиентът", неговият подбор винаги попада точно в целта.


“Джоуел е като самонасочваща се ракета”, казва Хънт Лаури, който също е продуцент на "Време да убиваш". “Цялото му същество сякаш е в съзвучие с процеса на подбор на актьорите. Понякога изборът му сякаш изглежда неподходящ, но после се вижда, че е съвършен.”

Година преди началото на основните снимки режисьорът пита Сандра Бълок, Самюъл Джаксън, Кевин Спейси и Бренда Фрикър дали проектът представлява интерес за тях. И четиримата приемат с въодушевление, макар да не са чели сценария. Когато се съгласява да изиграе ролята, утвърждаването на Бълок като голяма звезда все още предстои, но дори избухналата в последвалата година слава не отклонява актрисата от първоначалния й ангажимент.

“Джоуел монтираше "Батман завинаги" и ме извика в монтажната”, спомня си актрисата. “Каза ми, че иска да играя във филм по романа "Време да убиваш". Джоуел ми разказа за ролята и за това как я вижда, а също че Самюъл Джаксън и Бренда Фрикър вече са приели да участват. “Това ми е достатъчно”, отвърнах му аз.”
Ролята на Карл Лий Хейли, според Самюъл Джаксън дава възможност да се очовечи страданието, което може да подтикне един свестен и любящ мъж към убийство.

“Разбирам много добре Карл Лий”, казва Джаксън, “и конфликтът, който се изпречва на пътя му. Напълно му съчувствам и разбирам решението, което той трябва да вземе.”
Най-непосредственият проблем пред Шумахер и Гришъм се оказва намирането на актьор за централната роля, тази на Джейк Бриганс. Писателят е категоричен и не е склонен на компромис, докато не се намери идеалният кандидат.

“Причината е съвсем проста”, обяснява Гришъм. “Ако ролята се изиграе от някоя голяма звезда, публиката ще очаква той да спечели делото. Бяхме сигурни, че така работата няма да стане.”
Гришъм отказва на много известни актьори, интересуващи се от ролята.
“Едва ли не всеки голям актьор в Холивуд искаше да играе Джейк Бриганс!”, обяснява Шумахер. “Обсъждали сме всички - от Маколи Кълкин до Милтън Бърл. Вече не бе останал никой и ние като че ли бяхме стигнали до края. Тогава казах на Джон, че имам една идея.”

"Идеята" на Шумахер се оказва невероятно млад актьор от Тексас на име Матю Макконъги. Режисьорът се възхищавал на изпълненията му в "Dazed and Confused" и най-вече в "Забранено за момчета", където той изпълнява ролята на млад, придържащ се към реда и закона полицай на име Ейбръхам Линкълн. Без да казва на Гришъм, Шумахер прави пробни снимки на Макконъги.

“Обадих се на Джон и му казах, че има един човек, който може да се окаже интересен избор за ролята на Джейк”, споделя Шумахер, “а после просто му изпратих лентата.”

Гришъм веднага се убеждава, че най-после са открили своя Джейк Бриганс.
“Гледах записа няколко пъти заедно с жена си Рийни, обадих се на Джоуел и му казах, че актьорът е чудесен.”
Самият Макконъги посреща новината колкото с радост, толкова и с притеснение.
“Джоуел ми се обади и ми каза, че ще правим заедно филм”, споделя актьорът. “Не се паникьосах, нито пък се надух. Просто бях щастлив, защото знаех, че съм точно актьорът за тази роля!”

Макконъги продължава:
“Джейк първоначално се заема с делото, защото иска да стане прочут, да се прослави като млад юрист, а не защото мисли за хората. С напредването на делото обаче той научава доста за себе си и за отражението на расовите въпроси върху самия него. Накрая причините да поеме делото са много повече - той иска да го спечели в името на справедливостта.”

Шумахер се спира на Кевин Спейси още в началото, тъй като е един от любимите актьори на режисьора още от времето, когато работи на нюйоркската театрална сцена. Спейси се включва в проекта като изгряваща звезда, а става носител на “Оскар” преди пускането на филма на екран.
За Спейси възможността да изпълнява ролята на амбициозния районен прокурор Ръфъс Бъкли носи желаната промяна на темпото след година на роли като тази на приказливия престъпник Върбал Кинт в "Обичайните заподозрени" и на философстващия сериен убиец от "Седем".

“Книгата е много хубава, както и сюжетът”, казва Спейси, обяснявайки своето участие във филма. “След като цяла година играх роли на доста тъмни личности, е чудесно да се превъплътя в амбициозен герой, справящ се отлично с работата си. Познаваме се с Джоел от няколко години и само поради ангажиментите ми, както и поради причини от странично естество, не можах да работя с него по-рано. Най-сетне имам тази възможност. Когато ме попита дали бих изпълнил ролята, не можах да откажа”, завършва Спейси.
Шумахер продължава да подбира останалата част от изключителния състав на "Време да убиваш", като ангажира Плат, Дътън, Джъд, Макгуън, Доналд и Кийфър Съдърленд, както и голяма група забележителни поддържащи актьори.
Copyright © 2024 Dir.bg.