Изборът на актьорите

Изборът на актьоритеРежисьорът Дуайт Литъл знаел от самото начало, че ключът към успеха на АНАКОНДИ, е в точния подбор на актьорите. “Аз наистина вярвам, че във всеки трилър или хорър, първото и най-важно нещо е, зрителите да повярват  на героите и да се идентифицират с тях”, обяснява Литъл. “След това вече може да се започне да се гради напрежението. Ако за публиката героите не са убедителни, тогава няма нито напрежение, нито страх”.

Всеки член на актьорската група бил избран заради своя талант и заради това, което би принесъл в ролята. Накрая била събрана група от свежи и енергични актьори, в която всеки бил подготвен за предизвикателства – физически и професионални. “Всички те са много талантливи и изглеждат чудесно във филма.

Имахме голям късмет да си осигурим такъв отличен актьорски състав”.

Джони Меснър играе Бил Джонсън, суров саможивец, който живее на лодката си в джунглата.

За добра сума, той се съгласява да поведе учените надолу по реката, въпреки че знае колко опасно може да се окаже пътуването им.

“Положението на Бил не е за завиждане”, признава Меснър.
“Той е пристигнал в Борнео, за да започне нов живот но не може да се отърве от старите си демони. Той е нещо като алкохолик, комарджия и е затънал в дългове. Всичко което притежава, е разнебитената му лодка.

Интересното в него е това, че дълбоко в себе си той не е лош човек. Има добро сърце, но в живота си е взел някои неправилни решения”. Литъл е доволен, че Меснър не е подходил клиширано към трудната роля на американец-изгнаник в далечна страна.

“Той е толкова земен като актьор, че задържа целия филм в реалността и не му позволява да се превърне в ‘филмов филм’”, казва Литъл.
Лесно ранимата същност на Бил си личи най-добре от привързаността му към неговата домашна маймунка Конг.

За Меснър, начинът по който животните се отнасят към някой човек, може да е много показателен за неговия характер.

“Конг е единственото същество, за което Бил се грижи и в отплата маймунката също е много загрижена за него”, казва Меснър. “Това добавя интересни измерения на образа”. Работата с Конг била много възнаграждаващо изживяване за актьора: “Просто се влюбих в тази маймунка. Тя се катереше по рамото ми, целуваше ме по ухото и винаги беше толкова мила! Сигурен съм, че всички много ще я харесат, защото тя осигурява няколко чудесни момента във филма”.

Морис Чеснът играе Гордън Мичъл, финансистът на изследователския екип, и човек който постоянно мисли за потенциалните приходи от експедицията.

Морис казва: “Мичъл е в конфликт през целия филм. Въпреки че непрекъснато му се иска да се измъкне от джунглата и да си отиде вкъщи, той знае, че ако открият орхидеите, компанията му ще направи големи пари.

Той е от онези хора, които обичат ушитите по поръчка костюми и скъпите обувки, затова когато му се налага да гази из храсталаците, с мисълта, че може да свърши като част от обедното меню на някое влечуго – е, изобщо не се чувства като щастлив турист! Ролята ми беше много забавна и прекарах чудесно във Фиджи – там е невероятно!”
“Морис има голямо очарование и забележително екранно присъствие – както всяка истинска звезда”, казва режисьорът.

“Когато в началото на филма неговият герой влиза в заседателната зала и казва - ще стане така – веднага ще му повярвате”.

Британсккият актьор Матю Марсдън бил избран за ролята на д-р Джак Байрън, водещият учен на екипа. Според Марсдън, “Джак е отличен учен – експерт в своята област – но му е трудно да се постави на мястото на някой друг.

Не, че е непременно егоист. Но е под голям натиск да открие въпросната орхидея за компанията. Това го прави, ако не точно лош, то твърде амбициран. Досега винаги съм играл положителни образи – затова за мен и сценарият и работата бяха много интересни”.

След мъчителното търсене на актьор, който да не представя Джак като типичния отрицателен герои, появата на Марсдън дошла като глътка свеж въздух. “Матю бе много приятна изненада”, казва Хара. “Вече бяхме почнали да се изнервяме, защото с Дуайт бяхме пристигнали във Фиджи, а още не бяхме открили точния актьор за ролята. Но Матю придаде интересна чувствителност на образа и дълбочина, която не очаквахме”.

За ролята на Гейл Стърн, друг учен в експедицията, създателите на филма избрали Сали Ричардсън-Уитфилд. “Гейл е главният специалист на компанията, и е тук за да се увери, че ако намерят нещо, от него ще има полза за компанията”, обяснява актрисата.  “Но като учен, тя смята цялата работа за безумие, а експедицията за загуба на време и пари. Още от самото начало вие виждате, че тя е изпълнена с недоверие. Освен това е представител на корпоративния Ню Йорк и е свикнала да е заобиколен с удобства. Затова цялата идея да се промъква из храсталаците на Борнео изобщо не й допада.

За мен беше много забавно да играя героиня, която всеки път щом нещо около нея мръдне, започва да пищи – и така през целия филм!”
Ричардсън-Уитфилд споделя, че любимите й филми винаги са били тези, които наистина могат да я уплашат, затова шансът да играе в такъв филм, бил възможност, която не би пропуснала. И добавя, “Това е чудесна история и ако обичате да ви плашат, това е точно филм за вас!”

Кади Стрикланд била избрана за ролята на Сам Роджърс, член на изследователския екип и асистент на Джак Байрън.  Според Стрикланд Сам е в сърцето на историята. “Сам е в екипа, защкото Джак е работил с нея и преди, и й има доверие. Тя е мотивирана от любовта към работата си и това, че е част от научна експедиция. Но най-трудното за нея е да разбере, кой от останалите членове е честен и кой се опитва да манипулира ситуацията в собствена изгода”.

Литъл приветства способността на Стрикланд да балансира между умствените и физически качества, нужни за тази роля.”Тя е много стегната физически, много земна и в същото време добре пресъздава качествата на току-що завършила студентка от Ню Йорк,” казва Литъл. “Служи си еднакво добре и с мачете, и с лаптоп, направо е изумителна”.
Стрикланд казва, че е израснала със страстта към филмите на ужасите. ”Това е първият хорър филм, в който имам щастието да участвам и страшно много се радвах на възможността да прекарам три месеца на остров Фиджи, където много ми хареса”, казва тя”. „Това, което правеше снимките още по-приятни беше, че всички в екипа се разбирахме чудесно!

Ние наистина станахме големи приятели. Да караш хората да бъдат постоянно в състояние на страх,  което беше много важно да постигнем, може да се окаже доста изтощително. И все пак накрая на снимачния ден винаги вечеряхме всички, въпреки че през целия ден бяхме заедно”.

Юджийн Бърд е в ролята на Коур Бърис, технически експерт или “компютърния дегенерат” - както той сам обича да се шегува - на екипа. Юджийн казва: “Той е човекът, който иска всичко да е на светло. Той обича да си върши работата, но му харесва да се шегува и да се забавлява.

И така, до момента в който вижда как неговия приятел е изяден от неестествено голяма змия. Тогава той просто решава да се махне от това проклето място и да си отиде вкъщи.

На Бърд му бе дадена свободата да импровизира със забавни реплики, което според Хара е важен компонент в задачата на филма, да бъде страшен. ”Юджийн е нашето комично успокоение. Той направо е прекрасен. Толкова добре разбираше ролята - и репликите му бяха идеални и много забавни, когато импровизираше. Той наистина успя да внесе успокоението, от което имаме нужда, когато гледаме филм на ужасите”.

Николас Гонзалес казва, че търсещият напрежение герой д-р Бен Дъглас, не се смущава от обстоятелствата, при които повечето хора биха се уплашили. “Ролята на Бен e такава, че той се впуска в приключението” казва Гонзалес. “Трябва да вземат доктор, а Бен е приятел на Джак Байрън, така че всичко е наред.”

Той обича приключенията и наистина не се притеснява от трудностите в експедицията, а когато види дамите, той знае че ще си прекара приятно. Подхожда към всичко с шега и чувство за хумор.”

Гонзалес също се насладил на времето прекарано на Фиджи. “Гмуркахме се и хванахме достатъчно риба, за да храним екипа цяла седмица!”
За ролята на Тран, приятел на Бил, който е местен, включват новият актъор Карл Юн. Бил и Тран са партнъори, защото Бил разчита на Тран”, обяснява Юн. “Тран познава входовете и изходите на града и ако искате работота да бъде свършена, трябва да отидете при Тран. Двамата живеят винаги на ръба и - и двамата са малко луди. На Тран не му пука за учените, всичко което го интересува са 50-те хиляди долара, които му предлагат, за да наемат лодка. Това са много пари дори за сезона на наводненията”.

Юн казва, че много се радва за възможността да работи с режисьора Юджийн Бърд Литъл. “Юджийн Бърд е най спокойният режисьор, когото съм срещал.

Той е истински „актьорски” режисьор и има силна и точна визия за филма, който иска да направи. Той разполагаше с много актьори и успяваше да намери време за всеки, когато имахме нужда от него.

Изслушваше идеите ни и винаги беше готов на компромис. Той беше страхотен и мисля и се радвам, че имах щастието да работя с него в този момент от моята кариера.”
Copyright © 2024 Dir.bg.