Матрицата не е на братя Уачовски!

11.12.2004 г.
Матрицата не е на братя Уачовски!Изглежда, че вече се вижда края на 6-годишния съдебен спор с участието на София Стюарт, братя Уачовски, Джоуел Силвър и Warner Bros. Твърденията на Стюарт за нарушения на авторските й права и измами бяха приети от Централния съд на щата Калифорния.

Стюарт - нюйоркчанка, която се е установила в Солт Лейк сити през последните пет години - ще получи обезщетение заради щетите и нарушаването на авторските й права от трите филма "Матрицата", а също и от "Терминатор" и неговите продължения. Това ще бъде една от най-големите суми, изплащани в историята на Холивуд, тъй като приходите от тези филми и продълженията им надхвърлят 2.5 милиарда долара.

Стюарт е завела делото през 1999-а, след като гледала "Матрицата" и установила че филмът се основава на неин ръкопис с осигурени авторски права от 1981 година - "The Third Eye". В средата на 80-те години тя изпратила ръкописа си на братя Уачовски, след като прочела в реклама, публикувана от тях, че търсят нови научнофантастични творби.

Според документацията на съда, разследване на ФБР установило, че от първия филм са били премахнати повече от 30 минути в опит да се избегнат наказания на нарушение на авторските права. Разследването установило също, че "според сведения на заслужаващи доверие свидетели, работещи в Уорнър Брос., висшите ръководни кадри и адвокатите на Уорнър са знаели много добре, че братя Уачовски не са авторите на въпросната творба ". Тези хора свидетелстват, че са виждали оригиналния текст на Стюарт и той "често е бил използван в подготовката на филмите".

Ответната страна на няколко пъти се е опита да прекрати делото, но без успех.

Първоначално Стюарт се сблъсква с недоверие от всички посоки и най-вече от феновете на Матрицата, които са необичайно лоялни към братя Уачовски. В един онлайн форум, озаглавен Matrix Explained има цяла секция, посветена на Стюарт. Някои от тези, които са проучили историята и писанията й, разбират за какво става дума. Други са настроени подозрително и подигравателно. "Това не ме безпокои" - каза Стюарт в телефонно интервю миналата седмица, - "Аз винаги съм знаела каква е истината".

Повечето почитатели не са запознати с проблема и съдебното дело, защото то е получило малко или почти никакво медийно покритие. Стюарт има собствено обяснение за мълчанието, което излага в daghettotymz.com:
"Причината, че не сте чували нищо за този случай е, че Уорнър Брос са собственост на AOL-Time Warner... а този гигант притежава 95 % от медиите... нека ви спомена само няколко... New York Times - вестника и списанието, L.A. Times - вестника и списанието, списание People, CNN, Extra, Celebrity Justice, Entertainment Tonight, HBO, New Line Cinema, Dreamworks, Newsweek, Village Roadshow... и още много, много!... Те няма да говорят срещу себе си. Те прикриват този случай от години!"

Почитателите, които приемат твърденията на Стюарт по-сериозно, вече са открили мистериозни митологични паралели, чийто смисъл става особено значим, ако преосмислим метафорите и символите, с които изобилстват филмите. София, гръцката богиня на мъдростта често е споменавана във връзка със Стюарт. В една книга, посветена на София - древногръцката богиня на мъдростта - пише: "Черната богиня е господарка на паяжината, въртяща се около нейната божествена Матрица."

Въпреки че случаят вече получава и расистки отенъци (Стюарт е афроамериканка), според нея не става дума за това. "Всичко е заради парите", убедена е Стюарт. - "Но при мен не е заради парите, а заради справедливостта."

"Написах The Third Eye (Третото око) за да събудя хората, да им припомня защо Господ ни е поставил тук. В живота не парите са най-важното" казва Стюарт. "Моето послание към света е за Бог и доброто, за изборът който правим и за победата на духовността над "технокрацията".

Ако Стюарт представлява "духовността", то сега тя наистина напълно побеждава "технокрацията", представена и във филмите за Терминатора, и в тези за Матрицата и техните предполагаеми създатели.
Copyright © 2024 Dir.bg.