Въведение

ВъведениеАлександър Велики завладява познати и непознати земи не само благодарение на военния си талант, но и заради изключителната сила на идеите си. За 33 години земен път той извършва неща, които дават отражение на човешката цивилизация в продължение на векове. Александър е воин, но носи в себе си и душата на откривател, който не цели да  разрушава всичко по пътя си, а да вкара обществата от онова време в собствения си модел за световен ред, като така промени съдбата на човечеството като цяло. С действията си Александър успява да обедини Изтока и Запада и разпространява елинистичната култура сред източните цивилизации, които в последствие са силно и трайно повлияни от нея.

Постиженията му са удивителни от всяка гледна точка. Неговите земи включват днешните Гърция, Албания, Турция, България, Египет, Либия, Израел, Йордания, Сирия, Ливан, Кипър, Ирак, Иран, Афганистан, Узбекистан, Пакистан и Индия. През 323 г. пр. н. е., в годината на смъртта му, територията им е над 2 милиона квадратни мили.

Личността на Александър е била обект на множество исторически, художествени, психологически и дори практически трудове – две съвременни книги дори използват военната му стратегия като пътеводител за съвременния бизнесмен. С изключение на един опит преди 40 години, обаче, нито един режисьор не се е осмелявал да пресъздаде на екрана живота на легендарния владетел. Печелилият няколко пъти Оскар сценарист и режисьор Оливър Стоун е първият, който приема предизвикателството да ни разкаже тази епична история във филма си “Александър”.

Продукцията съчетава работа в много сфери, за да може светът, какъвто е бил по онова време, да оживее пред очите ни. Декорите включват чудесно пресъздадените богати дворци, невероятната Александрийска библиотека, прекрасният Вавилон с неговите висящи градини, които са едно от чудесата на света. Освен всичко това, акцентът на всеки от героите е специално подбран така, че да отразява многообразието от езици и диалекти в онези времена.

При подготовката за филма, всички актьори, чиито герои са воини, включително звездите Колин Фарел и Джаред Лито, тренират усилено за бойните сцени, като използват точни копия на македонски и гръцки оръжия. Баталните сцени са грандиозни, а на екрана са пресъздадени битката при Гавгамела, където войските на Александър побеждават огромната персийска армия, както и свирепата схватка с огромни слонове в джунглите на Индия.

“Красотата на направеното от него е в това, че винаги побеждава”, смята Стоун, сред чийто филми са заглавия като “Всяка една неделя”, “Никсън”, “Джей Еф Кей”, “Дъ Доорс”, “Родени убийци”, “Роден на 4-ти юли”, “Уолстрийт”. “Той винаги ще бъде помнен с две неща – че е завладял целия свят без бойно поражение и заради щедрата му и богата душа. Той е може би най-великият воин на всички времена, по-велик дори от митични фигури  като Ахил и Херкулес. Израснал е с легендите за тези герои и е вярвал в тях, както никой друг. От тази негова вяра се ражда и силата за всичко онова, което постига”.

Стоун е омагьосан още като дете от тази истинска история и от гръцката митология, и години наред мечтае да направи филм за Александър Македонски. “Като студент мечтаех да се върна назад във времето с камера в ръка и да мога да заснема военните му действия”, спомня си режисьорът. “След 32 години получих възможността да пресъздам онази действителност по най-добрия за мен начин”.

Продуцентът на филма Мориц Борман е заинтригуван от степента, до която Стоун прониква в съзнанието на Александър в сценария си. “Много от нас имат някакви исторически познания за неговата личност,”, казва Борман, “но ние не го познаваме като човек, не познаваме душата му, не знаем какво се е случвало във вътрешния му свят. Оливър задава въпроси, като например откъде е дошъл, какви са били трудностите и изпитанията му, по какъв начин му е повлияла културната среда, в която е израснал, какво се случва при срещата му с други цивилизации. Това е не само урок по история, но и история за човек, който е близък до много от нас и е съпричастен с проблеми като днешните. Това е една наистина драматична и величава притча”.

Съветник на Стоун по историческите въпроси е Робин Лейн Фокс, чийто труд върху живота на Александър, издаден през 1972 г., се счита за една от най-добрите работи по този въпрос и е продадена в над един милион екземпляра.

“Срещнах Оливър преди три години в Лондон”, спомня си Фокс. “Още тогава той ме обсипа с въпроси и в последствие това продължи няколко месеца. Искаше да разбере всичко – от това как гърците са се държали на масата, до онова, което е бил Аристотел за Александър. Смятам, че силата на Стоун като драматург е в това, че той има много жива и реална представа за героя в главата си. Той иска да претвори величието му и много историци ще останат изненадани от начина, по който е балансирал добрите и лошите му страни”.

Филмът интерпретира много от фактите, което е характерно за заглавията с историческа тематика. Александър е живял в древни времена и дори най-ранните летописци не са разполагали с точни данни за събитията. “Претворяването на всяка случка от живота му би било невъзможно, а и много от тайните никога няма да бъдат разкрити”, споделя Фокс. “Разбирам защо Оливър реши да пропусне някои събития или да направи малки промени в поредността им. Възхитителното в тази история е онова, което всъщност не знаем, защото то дава възможност да използваме въображението си”.

Стоун не смята, че преразказаното във филма е свързано само с древния свят. “Невероятното при него е, че е знаел всички старогръцки митове и легенди и ги е пресъздавал в реалния живот. Имал е същите силни и страстни желания, както много от днешните хора и аз се надявам, че филмът ще покаже, че са съществували други времена и места, че е имало империи, управляващи целия свят и мъже, които са били велики мечтатели. Всеки от нас, и особено младите хора, трябва да се докосне до историята и до идеализма, който не бива никога да бъде унищожаван”.
Copyright © 2024 Dir.bg.